Grillowana cukinia
Cukinia to jedno z warzyw, do których dzieci podchodzą niechętnie. Warto jednak zastanowić się, czy ulegać maluchom i eliminować zieloną cukinię z codziennego jadłospisu. Jest ona trochę niedoceniana w naszej polskiej kuchni. A tak naprawdę cukinia to bardzo smaczne i pełne składników odżywczych warzywo. Jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP. Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A. Jest bogata w wapń, a także potas.
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- sól morska,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Zacznij od zmieszania czosnku, oliwy, pieprzu i soli przy użyciu blendera. Mikstura powinna uzyskać jednolitą konsystencję. Cukinię podziel na 4 części i ponakłuwaj widelcem. Następnie, warzywo dokładnie pokryj przygotowaną marynatą i pozostaw na pół godziny. Po upływie tego czasu rozłóż cukinię na ruszcie rozgrzanego grilla i grilluj równomiernie z każdej strony przez ok. 10 minut. Grillowana cukinia powinna stać się miękka i nabrać lekko brązowego koloru. Podawaj na gorąco.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 54,3 kcal |
Białka | 1,19 g |
Węglowodany | 3,32 g |
Tłuszcze | 4,75 g |
Błonnik | 0,98 g |
Komentarz:
Cukinia jest idealnym elementem diety odchudzającej. W dużej części składa się ona z wody i jest warzywem niskokalorycznym. Ma zbawienny wpływ na procesy trawienia, a dzięki właściwościom odkwaszającym najwięcej korzyści przyniesie osobom, które nie stronią od pokarmów zakwaszających, takich jak mięso. Spożywanie tego warzywa zalecane jest ludziom cierpiącym z powodu zgagi, nadkwaśności czy też refluksu.