Grillowane brokuły
Brokuł jest warzywem posiadającym wiele cennych substancji odżywczych, znakomicie wpływających na zdrowie organizmu. Jest bogatym źródłem minerałów, takich jak fosfor, żelazo, wapń i chrom, a ostatni z nich odgrywa szczególną rolę w walce z cukrzycą. Ponadto, witaminy i minerały poprawiają gospodarkę wapniową organizmu, tym samym spowolniając proces starzenia się kości, mogący prowadzić do osteoporozy. Brokuł wykazuje również działanie antynowotworowe, za sprawą substancji zwanych karotenoidami, chlorofilem i witaminą C.
Składniki:
- 1 brokuł,
- sól,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/2 szklanki startego żółtego sera,
- pieprz,
- 1 szklanka śmietany.
Przygotowanie:
Brokuł opłucz, osusz i podziel na 20 mniejszych kawałków. Obgotuj w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Następnie odsącz, przestudź i przełóż na kawałek folii aluminiowej. Śmietanę wymieszaj z mąką i polej warzywa, oprósz startym serem i przyprawami. Zawiń brokuły w folię i piecz przez 15 minut na rozgrzanym ruszcie. Podawaj na gorąco.
Komentarz:
Brokuł zawiera kwas pentotenowy, pomagający w prawidłowej pracy układu nerwowego, usprawniający przyswajanie witamin B2 i B12, oraz asystujący w procesie tworzenia erytrocytów. Dzięki tej substancji, zielony brokuł wspomaga leczenie wielu schorzeń skóry i regenerację tkanek. Najzdrowszy jest świeży brokuł.