Trwa ładowanie...

Grillowane brokuły

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 17:38
Grillowane brokuły
Grillowane brokuły (Zdjęcie autorstwa Edsel Little / CC BY-SA 2.0)

Brokuł jest warzywem posiadającym wiele cennych substancji odżywczych, znakomicie wpływających na zdrowie organizmu. Jest bogatym źródłem minerałów, takich jak fosfor, żelazo, wapń i chrom, a ostatni z nich odgrywa szczególną rolę w walce z cukrzycą. Ponadto, witaminy i minerały poprawiają gospodarkę wapniową organizmu, tym samym spowolniając proces starzenia się kości, mogący prowadzić do osteoporozy. Brokuł wykazuje również działanie antynowotworowe, za sprawą substancji zwanych karotenoidami, chlorofilem i witaminą C.

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • sól,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera,
  • pieprz,
  • 1 szklanka śmietany.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Brokuł opłucz, osusz i podziel na 20 mniejszych kawałków. Obgotuj w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Następnie odsącz, przestudź i przełóż na kawałek folii aluminiowej. Śmietanę wymieszaj z mąką i polej warzywa, oprósz startym serem i przyprawami. Zawiń brokuły w folię i piecz przez 15 minut na rozgrzanym ruszcie. Podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie156 kcal
Białka9,1 g
Węglowodany11,77 g
Tłuszcze8,79 g
Błonnik2,3 g

Komentarz:

Brokuł zawiera kwas pentotenowy, pomagający w prawidłowej pracy układu nerwowego, usprawniający przyswajanie witamin B2 i B12, oraz asystujący w procesie tworzenia erytrocytów. Dzięki tej substancji, zielony brokuł wspomaga leczenie wielu schorzeń skóry i regenerację tkanek. Najzdrowszy jest świeży brokuł.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze