Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Czym zastąpić sól w diecie?

Sól stołowa to popularny dodatek do żywności, nadaje bowiem wyrazisty, słony smak i konserwuje żywność, przedłużając jej termin przydatności do spożycia. W organizmie człowieka sól spełnia ważną funkcję, utrzymując równowagę płynów, ale jej nadmiar może prowadzić do rozwoju nadciśnienia lub udaru mózgu. Z tego powodu zaleca się ograniczanie spożycia soli i zastępowanie jej zdrowymi substytutami. Produkty te dodają smaku potrawom, nie zwiększając ryzyka problemów zdrowotnych.

1. Jakie produkty zastępują sól w jadłospisie?

Najlepszymi substytutami soli są zioła oraz przyprawy. Zioła to aromatyczne rośliny, które doskonale uzupełniają smak dań. Szczególnie godne polecenia są: bazylia, mięta, koper i rozmaryn. Natomiast przyprawy to wysuszone części roślin: korzenie, nasiona lub kora. W kuchni nieocenione są: cynamon, kminek, gałka muszkatołowa, estragon oraz pieprz. Rezygnacja z dosalania potraw nie wystarczy jednak, by skutecznie ograniczyć spożycie soli. Równie ważne jest zastąpienie produktów o dużej zawartości sodu zdrowymi alternatywami. Jeśli często spożywasz wysoko przetworzone przekąski (precle, chipsy), przyjmujesz zapewne dużo więcej soli, niż twój organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Zastąp słone przekąski produktami o niskiej zawartości soli, na przykład owocami i warzywami. Jeżeli do surowych warzyw lubisz dodawać dipy, przygotuj je bez dodatku soli, a z dużą ilością ziół lub przypraw.

2. Spożycie soli przez nastolatki

Obecnie zaleca się, by dziewczęta i chłopcy w wieku 11-18 lat spożywali nie więcej niż 1500 mg soli dziennie. Taka ilość, odpowiadająca 2/3 łyżki stołowej soli wystarczy, by zaspokoić potrzeby młodego organizmu. Przekraczanie tej dawki soli wpływa na zatrzymanie wody w organizmie – stan ten powoduje dodatkowe obciążenie dla serca, podnosi ciśnienie krwi i zwiększa ryzyko nadciśnienia oraz innych problemów w obrębie układu krążenia. Nadmierne spożycie soli może również zwiększać ryzyko raka żołądka i osteoporozy w późniejszym okresie życia.

Największe ilości soli znajdują się w produktach wysoko przetworzonych – sód dodaje się między innymi do płatków śniadaniowych, dressingów, soku pomidorowego, mrożonych dań i chleba. Nie sposób wyeliminować ich ze swojej diety, ale ilość soli można kontrolować poprzez wnikliwe czytanie informacji na temat składników i zakup produktów o niższej zawartości sodu. Ograniczaniu spożycia soli sprzyja domowe gotowanie. Przygotowując posiłki własnoręcznie, mamy bowiem bezpośredni wpływ na ilość konsumowanej soli. W prosty sposób możemy ją również zastąpić przyprawami lub ziołami.

Sól znajduje się w wielu produktach spożywczych popularnych wśród młodzieży. Nastolatki lubią wyraziste, mocne smaki, dlatego słone przekąski idealnie trafiają w ich gusta. Należy jednak pamiętać, że niekontrolowane spożycie soli ma swoje następstwa, między innymi w postaci nadciśnienia. Ograniczając podaż soli w okresie dorastania, możemy wyrobić sobie dobre nawyki żywieniowe, które zwiększają nasze szanse na długie i zdrowe życie.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia nastolatka
Kuchnia nastolatka

Zdrowe słodycze

Większość nastolatków po powrocie ze szkoły zaczyna myszkować w kuchni w poszukiwaniu przekąski, która pomoże im oszukać głód aż do obiadu. Ich wybór pada zwykle na słodkie lub słone produkty o wyrazistym smaku, które można chrupać, nie odrywając wzroku...

Kuchnia nastolatka

Śniadanie - zdrowy początek dnia

Śniadanie nie należy do ulubionych posiłków nastolatków – z samego rana młody człowiek ma mało czasu na jedzenie, a jeszcze mniej na przygotowywanie wartościowego dania. Warto jednak zachęcić dorastające dzieci do spożywania śniadań, które pobudzają...

Kuchnia nastolatka

Jak skomponować dziecku lunch box?

Jak skomponować dziecku lunch box?

Drugie śniadanie dla ucznia bywa przedmiotem dyskusji w niejednym polskim domu. Nastolatki przewracają oczami na sam widok kanapek, a rodzice niechętnie zgadzają się na to, by dorastające dziecko samo dokonywało wyboru przekąsek, znają bowiem upodobanie...

Kuchnia nastolatka

Pomysły na niebanalny obiad

Kotlet schabowy nie wzbudza wielkiego entuzjazmu w młodzieży, podobnie jak bigos lub kotlet mielony. Nastolatki chętniej zobaczyłyby na talerzu porcję spaghetti lub pizzę, ale nawet popularne wśród młodych ludzi dania włoskie z czasem nudzą się. Wówczas...

Kuchnia nastolatka

Oryginalne zupy

W wielu polskich domach zupy przestają regularnie pojawiać się w rodzinnym menu, nastolatki kręcą bowiem nosem na poczciwy rosół lub zupę ogórkową. Tradycyjne zupy rzadko bywają atrakcyjne dla młodzieży, ale rezygnacja z gorącego i wartościowego pod...

Kuchnia nastolatka

Jak odchudzić fast food?

Dania typu fast food cieszą się dużą popularnością wśród młodzieży, ale dieta składająca się z pizzy, hamburgerów i frytek ma niewiele wspólnego z piramidą zdrowego żywienia ułożoną przez dietetyków. Są to bowiem kaloryczne dania, ubogie w składniki...

Kuchnia nastolatka

Zdrowa dieta dla nastolatka

Zdrowe odżywianie to niemałe wyzwanie dla nastolatków, na każdym kroku czają się bowiem pokusy w postaci dań typu fast food i słodyczy. Jeśli jadłospis młodego człowieka opiera się na kalorycznych potrawach i produktach o niskiej wartości odżywczej,...

Kuchnia nastolatka

Dieta wspomagająca pracę mózgu

Dieta wspomagająca pracę mózgu

Każdy dzień z życia nastolatka jest pełen wyzwań, także intelektualnych. Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje nastoletnie dziecko w optymalny sposób korzysta ze swojego potencjału, zadbaj o jego jadłospis. Zdrowa dieta bogata w składniki odżywcze...

Kuchnia nastolatka

Dieta wegetariańska dla nastolatka

Decyzja o przejściu na wegetarianizm może mieć różne przyczyny. Nastolatki postanawiają nie spożywać mięsa z powodów ideologicznych (zaangażowanie w ekologię lub walkę o prawa zwierząt) lub w związku z dietą odchudzającą. Stosowanie diety wegetariańskiej...

Kuchnia nastolatka

Zdrowe napoje

W żywieniu nastolatków często pomijaną kwestią jest dobór zdrowych napojów. W każdym sklepie spożywczym półki wręcz uginają się pod słodzonymi napojami gazowanymi, których reklamy są zwykle skierowane do młodych osób. Niestety, mimo orzeźwiającego smaku...