Czym zastąpić sól w diecie?

Sól stołowa to popularny dodatek do żywności, nadaje bowiem wyrazisty, słony smak i konserwuje żywność, przedłużając jej termin przydatności do spożycia. W organizmie człowieka sól spełnia ważną funkcję, utrzymując równowagę płynów, ale jej nadmiar może prowadzić do rozwoju nadciśnienia lub udaru mózgu. Z tego powodu zaleca się ograniczanie spożycia soli i zastępowanie jej zdrowymi substytutami. Produkty te dodają smaku potrawom, nie zwiększając ryzyka problemów zdrowotnych.

Polecane wideo:

1. Jakie produkty zastępują sól w jadłospisie?

Najlepszymi substytutami soli są zioła oraz przyprawy. Zioła to aromatyczne rośliny, które doskonale uzupełniają smak dań. Szczególnie godne polecenia są: bazylia, mięta, koper i rozmaryn. Natomiast przyprawy to wysuszone części roślin: korzenie, nasiona lub kora. W kuchni nieocenione są: cynamon, kminek, gałka muszkatołowa, estragon oraz pieprz. Rezygnacja z dosalania potraw nie wystarczy jednak, by skutecznie ograniczyć spożycie soli. Równie ważne jest zastąpienie produktów o dużej zawartości sodu zdrowymi alternatywami. Jeśli często spożywasz wysoko przetworzone przekąski (precle, chipsy), przyjmujesz zapewne dużo więcej soli, niż twój organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Zastąp słone przekąski produktami o niskiej zawartości soli, na przykład owocami i warzywami. Jeżeli do surowych warzyw lubisz dodawać dipy, przygotuj je bez dodatku soli, a z dużą ilością ziół lub przypraw.

2. Spożycie soli przez nastolatki

Obecnie zaleca się, by dziewczęta i chłopcy w wieku 11-18 lat spożywali nie więcej niż 1500 mg soli dziennie. Taka ilość, odpowiadająca 2/3 łyżki stołowej soli wystarczy, by zaspokoić potrzeby młodego organizmu. Przekraczanie tej dawki soli wpływa na zatrzymanie wody w organizmie – stan ten powoduje dodatkowe obciążenie dla serca, podnosi ciśnienie krwi i zwiększa ryzyko nadciśnienia oraz innych problemów w obrębie układu krążenia. Nadmierne spożycie soli może również zwiększać ryzyko raka żołądka i osteoporozy w późniejszym okresie życia.

Największe ilości soli znajdują się w produktach wysoko przetworzonych – sód dodaje się między innymi do płatków śniadaniowych, dressingów, soku pomidorowego, mrożonych dań i chleba. Nie sposób wyeliminować ich ze swojej diety, ale ilość soli można kontrolować poprzez wnikliwe czytanie informacji na temat składników i zakup produktów o niższej zawartości sodu. Ograniczaniu spożycia soli sprzyja domowe gotowanie. Przygotowując posiłki własnoręcznie, mamy bowiem bezpośredni wpływ na ilość konsumowanej soli. W prosty sposób możemy ją również zastąpić przyprawami lub ziołami.

Sól znajduje się w wielu produktach spożywczych popularnych wśród młodzieży. Nastolatki lubią wyraziste, mocne smaki, dlatego słone przekąski idealnie trafiają w ich gusta. Należy jednak pamiętać, że niekontrolowane spożycie soli ma swoje następstwa, między innymi w postaci nadciśnienia. Ograniczając podaż soli w okresie dorastania, możemy wyrobić sobie dobre nawyki żywieniowe, które zwiększają nasze szanse na długie i zdrowe życie.

Kuchnia nastolatka

Komentarze
Artykuły Kuchnia nastolatka
Kuchnia nastolatka

Pomysłowe śniadanie dla ucznia

Pomysłowe śniadanie dla ucznia

Pomysły na śniadanie Twoje dziecko ma dość kanapek z szynką i serem? Przygotuj mu oryginalne śniadanie, które będzie smaczne i pożywne, a ponadto zapewni odpowiednią dawkę energii na resztę dnia. Oto pomysły na proste i ciekawe śniadania dla ucznia, które...

Kuchnia nastolatka

Drożdżówki mogą wrócić do sklepików szkolnych

Czy drożdżówki wrócą do sklepików szkolnych? Joanna Kluzik-Rostkowska, minister edukacji narodowej, mówi o tym, czy drożdżówki wrócą do sklepików szkolnych i co na ten temat uważa minister zdrowia. Dowiedz się, co w szkole będzie jadło twoje dziecko.

Kuchnia nastolatka

Pożywne przekąski

Pożywne przekąski

na lekcje, zajęcia dodatkowe, odrabianie prac domowych, spotkania z przyjaciółmi i relaks w zaciszu własnego pokoju. Szybkie tempo życia nastolatka (...) odpowiedniki. Wartościowe przekąski dla nastolatka Przygotowanie...

Kuchnia nastolatka

Zdrowa dieta dla nastolatka

jest zdrowa, zbilansowana dieta. Rola diety w okresie dorastania Większe zapotrzebowanie organizmu nastolatka na kalorie i kluczowe składniki (...) nastolatka jest wapń. Zbyt mała jego podaż oznacza osłabienie kości...

Kuchnia nastolatka

Dieta wegetariańska dla nastolatka

Decyzja o przejściu na wegetarianizm może mieć różne przyczyny. Nastolatki postanawiają nie spożywać mięsa z powodów ideologicznych (zaangażowanie w ekologię lub walkę o prawa zwierząt) lub w związku z dietą odchudzającą. Stosowanie diety wegetariańskiej...

Kuchnia nastolatka

Zdrowe nawyki żywieniowe nastolatka

, soi, roślin strączkowych, orzechów oraz jaj. W diecie nastolatka nie może zabraknąć również produktów bogatych w wapń, który ma kluczowe znaczenie

Kuchnia nastolatka

Zdrowa żywność w sklepikach szkolnych

Jedzenie w szkolnych sklepikach Zobacz, jak z powodzeniem można wdrożyć rozporządzenie dotyczące zdrowego jedzenia w sklepikach szkolnych. Co powinno się stać, aby reforma przyniosła zamierzone efekty?

Kuchnia nastolatka

Dowiedz się, jakie produkty wspomagają koncentrację

Dowiedz się, jakie produkty wspomagają koncentrację

Żeń-szeń, ryba, jagody czy kofeina? Jeśli wierzyć szumowi wokół jedzenia i suplementów diety, okazuje się, że mogą one zdziałać wszystko - od poprawienia koncentracji, po wspomaganie pamięci i innych funkcji mózgu. Jednak czy tak naprawdę działają? Nie...

Kuchnia nastolatka

Ile kalorii powinien spożywać nastolatek?

, 4-5 porcji nabiału oraz 2-4 porcje tłuszczów. Słodycze powinny pojawiać się w jadłospisie nastolatka nie więcej niż 1-3 razy w tygodniu, większe (...) życia, przepis na otyłość gotowy. Warto o tym pamiętać i motywować nastolatka...

Kuchnia nastolatka

Śniadanie - zdrowy początek dnia

produktów zbożowych i owoce. Jak zachęcić nastolatka do jedzenia śniadań? Badania wykazały, że uczniowie, którzy każdego dnia spożywają śniadanie (...) w mikrofalówce, by zyskała nieco w oczach nastolatka....