Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Czym zastąpić sól w diecie?

Sól stołowa to popularny dodatek do żywności, nadaje bowiem wyrazisty, słony smak i konserwuje żywność, przedłużając jej termin przydatności do spożycia. W organizmie człowieka sól spełnia ważną funkcję, utrzymując równowagę płynów, ale jej nadmiar może prowadzić do rozwoju nadciśnienia lub udaru mózgu. Z tego powodu zaleca się ograniczanie spożycia soli i zastępowanie jej zdrowymi substytutami. Produkty te dodają smaku potrawom, nie zwiększając ryzyka problemów zdrowotnych.

1. Jakie produkty zastępują sól w jadłospisie?

Najlepszymi substytutami soli są zioła oraz przyprawy. Zioła to aromatyczne rośliny, które doskonale uzupełniają smak dań. Szczególnie godne polecenia są: bazylia, mięta, koper i rozmaryn. Natomiast przyprawy to wysuszone części roślin: korzenie, nasiona lub kora. W kuchni nieocenione są: cynamon, kminek, gałka muszkatołowa, estragon oraz pieprz. Rezygnacja z dosalania potraw nie wystarczy jednak, by skutecznie ograniczyć spożycie soli. Równie ważne jest zastąpienie produktów o dużej zawartości sodu zdrowymi alternatywami. Jeśli często spożywasz wysoko przetworzone przekąski (precle, chipsy), przyjmujesz zapewne dużo więcej soli, niż twój organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Zastąp słone przekąski produktami o niskiej zawartości soli, na przykład owocami i warzywami. Jeżeli do surowych warzyw lubisz dodawać dipy, przygotuj je bez dodatku soli, a z dużą ilością ziół lub przypraw.

2. Spożycie soli przez nastolatki

Obecnie zaleca się, by dziewczęta i chłopcy w wieku 11-18 lat spożywali nie więcej niż 1500 mg soli dziennie. Taka ilość, odpowiadająca 2/3 łyżki stołowej soli wystarczy, by zaspokoić potrzeby młodego organizmu. Przekraczanie tej dawki soli wpływa na zatrzymanie wody w organizmie – stan ten powoduje dodatkowe obciążenie dla serca, podnosi ciśnienie krwi i zwiększa ryzyko nadciśnienia oraz innych problemów w obrębie układu krążenia. Nadmierne spożycie soli może również zwiększać ryzyko raka żołądka i osteoporozy w późniejszym okresie życia.

Największe ilości soli znajdują się w produktach wysoko przetworzonych – sód dodaje się między innymi do płatków śniadaniowych, dressingów, soku pomidorowego, mrożonych dań i chleba. Nie sposób wyeliminować ich ze swojej diety, ale ilość soli można kontrolować poprzez wnikliwe czytanie informacji na temat składników i zakup produktów o niższej zawartości sodu. Ograniczaniu spożycia soli sprzyja domowe gotowanie. Przygotowując posiłki własnoręcznie, mamy bowiem bezpośredni wpływ na ilość konsumowanej soli. W prosty sposób możemy ją również zastąpić przyprawami lub ziołami.

Sól znajduje się w wielu produktach spożywczych popularnych wśród młodzieży. Nastolatki lubią wyraziste, mocne smaki, dlatego słone przekąski idealnie trafiają w ich gusta. Należy jednak pamiętać, że niekontrolowane spożycie soli ma swoje następstwa, między innymi w postaci nadciśnienia. Ograniczając podaż soli w okresie dorastania, możemy wyrobić sobie dobre nawyki żywieniowe, które zwiększają nasze szanse na długie i zdrowe życie.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia nastolatka
Kuchnia nastolatka

Zdrowe napoje

W żywieniu nastolatków często pomijaną kwestią jest dobór zdrowych napojów. W każdym sklepie spożywczym półki wręcz uginają się pod słodzonymi napojami gazowanymi, których reklamy są zwykle skierowane do młodych osób. Niestety, mimo orzeźwiającego smaku...

Kuchnia nastolatka

Czy czekolada jest zdrowa?

Czekolada należy do ulubionych słodyczy Polaków, ale jej kaloryczność sprawia, że większość z nas ostrożnie dawkuje sobie tę przyjemność. Coraz częściej słychać jednak głosy, że konsumpcja czekolady może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. W jaki...

Kuchnia nastolatka

Pożywne przekąski

Przez większą część dnia nastolatek jest ciągle w biegu. Żonglerka czasem to niemałe wyzwanie – doba ma tylko 24 godziny i nie zawsze starcza godzin na lekcje, zajęcia dodatkowe, odrabianie prac domowych, spotkania z przyjaciółmi i relaks w zaciszu...

Kuchnia nastolatka

Śniadanie - zdrowy początek dnia

Śniadanie nie należy do ulubionych posiłków nastolatków – z samego rana młody człowiek ma mało czasu na jedzenie, a jeszcze mniej na przygotowywanie wartościowego dania. Warto jednak zachęcić dorastające dzieci do spożywania śniadań, które pobudzają...

Kuchnia nastolatka

Pomysły na niebanalny obiad

Kotlet schabowy nie wzbudza wielkiego entuzjazmu w młodzieży, podobnie jak bigos lub kotlet mielony. Nastolatki chętniej zobaczyłyby na talerzu porcję spaghetti lub pizzę, ale nawet popularne wśród młodych ludzi dania włoskie z czasem nudzą się. Wówczas...

Kuchnia nastolatka

Dieta wegetariańska dla nastolatka

Decyzja o przejściu na wegetarianizm może mieć różne przyczyny. Nastolatki postanawiają nie spożywać mięsa z powodów ideologicznych (zaangażowanie w ekologię lub walkę o prawa zwierząt) lub w związku z dietą odchudzającą. Stosowanie diety wegetariańskiej...

Kuchnia nastolatka

Zdrowe nawyki żywieniowe nastolatka

Zdrowe nawyki żywieniowe mają bezpośredni wpływ na funkcjonowanie i rozwój młodego organizmu. Prawidłowa dieta sprawia bowiem, że nastolatek ma dużo energii, nie doświadcza niedoboru witamin i minerałów, właściwie się rozwija i utrzymuje zalecaną do jego...

Kuchnia nastolatka

Najważniejsze witaminy w rozwoju nastolatka

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu w każdym wieku, ale w okresie dorastania ich niedobory mogą mieć szczególnie dotkliwe skutki. Najlepszym sposobem na zapewnienie nastolatkowi wszystkich kluczowych dla jego rozwoju witamin...

Kuchnia nastolatka

10 sposobów na szybkie śniadanie

Śniadanie to najważniejszy, ale często pomijany przez nastolatków posiłek. Najczęściej rezygnację ze śniadania tłumaczą one brakiem czasu, jednak ta wymówka wypada nieprzekonująco. Istnieje bowiem wiele prostych i szybkich sposobów na urozmaicony oraz...

Kuchnia nastolatka

Objadanie się oznaką stresu

Krótkotrwały stres powoduje zwykle spadek apetytu, w podwzgórzu mózgu dochodzi bowiem do produkcji hormonu zmniejszającego łaknienie. Mózg wysyła również sygnały do gruczołów nadnerczy w celu pobudzenia wydzielania epinefryny – hormonu znanego także...