Pożywne przekąski
Przez większą część dnia nastolatek jest ciągle w biegu. Żonglerka czasem to niemałe wyzwanie – doba ma tylko 24 godziny i nie zawsze starcza godzin na lekcje, zajęcia dodatkowe, odrabianie prac domowych, spotkania z przyjaciółmi i relaks w zaciszu własnego pokoju. Szybkie tempo życia nastolatka sprawia, że młody człowiek nierzadko nie ma czasu nawet na jedzenie. Gdy wilczy głód daje o sobie znać, nastolatek zjada w pośpiechu czekoladowego batona, frytki lub kebab. Nie są to jednak przekąski wartościowe pod względem odżywczym.
1. Dlaczego warto jeść przekąski?
Podjadanie między posiłkami to doskonały sposób na zaspokojenie głodu i dostarczenie organizmowi witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Należy jednak zachować ostrożność w doborze przekąsek. Duża porcja frytek syci i chwilowo dodaje energii, ale z powodu dużej zawartości tłuszczu i kalorii po pewnym czasie obciąża układ pokarmowy i odbiera ochotę na aktywność ruchową. Aby poziom energii nie spadał, należy spożywać produkty bogate w błonnik (pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, owoce, warzywa) i łączyć je z produktami zawierającymi dużo białka (masło orzechowe, niskotłuszczowy ser lub jogurt).
Wybór zdrowej, pożywnej przekąski nie jest, wbrew pozorom, prosty. W sklepach znajduje się bowiem wiele produktów, które mimo obietnic producenta mają niewiele wspólnego ze zdrową żywnością.
- „Naturalny” sok lub napój może zawierać dużo cukru (to także jest „naturalny” składnik) i kalorii.
- Baton muesli sprawia wrażenie zdrowego, ponieważ ma w swoim składzie niektóre witaminy oraz składniki odżywcze, ale zwykle zawiera także dużo tłuszczów trans.
- Niskotłuszczowe produkty nie zawsze są zdrowsze od tradycyjnych, ubytek tłuszczu należy bowiem uzupełnić, na przykład poprzez dodanie większej ilości cukru, by nie stracić pożądanego smaku. Z tego powodu wiele niskotłuszczowych produktów ma niemal tyle samo kalorii, co ich pełnotłuste odpowiedniki.
2. Wartościowe przekąski dla nastolatka
Przygotowanie zdrowej i pożywnej przekąski nie stanowi obecnie dużego problemu, dostępne są bowiem atrakcyjne i zdrowe produkty, które można łączyć w ciekawy sposób:
- Posmaruj łodygi selera naciowego masłem orzechowym i posyp rodzynkami.
- Obierz kilka dojrzałych bananów, pokrój je na dwucentymetrowe kawałki i zamroź w szczelnie zamykanej plastikowej torebce. Przed podaniem, zmiksuj kawałki banana z niewielką ilością wody lub soku. Podawaj z orzechami, owocami lub jeżynami.
- Zamroź świeży, niesłodzony sok owocowy w plastikowej tacce na kostki. Uzyskasz zdrową wersję lodów.
- Podgrzej chlebek pita w piekarniku i posmaruj niskotłuszczową pastą sezamową.
- Wymieszaj płatki owsiane z posiekanymi orzechami włoskimi oraz suszoną żurawiną.
Zdrowe przekąski warto mieć zawsze przy sobie, by nie ulec pokusie zjedzenia paczki chipsów lub czekoladowego batona. Nastolatek nie musi całkowicie rezygnować z niezdrowych przekąsek, ale powinien mieć świadomość, że właściwe wybory żywieniowe korzystnie wpłyną na jego zdrowie i samopoczucie. Warto pokazać dorastającemu dziecku, jakie produkty są wartościowe, a które należałoby ograniczyć. Jeśli nastolatek uwielbia czekoladę, można zasugerować zastąpienie batona czekoladą do picia. Kubek gorącej czekolady ma tylko 140 kalorii i 3 gramy tłuszczu, podczas gdy baton czekoladowy to aż 230 kalorii i 13 gramów tłuszczu.