Jabłko w walce z otyłością u dzieci

Jedzenie jabłek i picie 100 proc. soków jabłkowych bez dodatku cukru może przyczynić się do obniżenia ryzyka otyłości u dzieci. Tak wynika z najnowszych badań amerykańskich ekspertów.

Polacy lubią jabłka

Najbardziej popularnym owocem w Polsce jest jabłko. Potwierdzają to dane GUS z 2015 roku. Statystyczny Polak miesięcznie spożywał 3,6 kg owoców i ich przetworów, z czego najczęściej sięgał po jabłka. Przeciętnie na każdego mieszkańca naszego kraju przypada ok. 1 kg tych owoców miesięcznie.

Polecane wideo:

Badania amerykańskich ekspertów

Najnowsze badania dotyczące tych owoców opublikowano w czasopiśmie „Nutrition Journal”. Amerykańscy naukowcy są zdania, że regularne spożywanie jabłek może zredukować zagrożenie otyłości u dzieci.

Testy przeprowadzono na grupie ponad 13 tys. dzieci w wieku od 2 do 18 lat w ramach projektu National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Program ten stworzono specjalnie w celu zbierania danych dot. stanu zdrowia oraz odżywiania dzieci i dorosłych. Jego zadaniem było wykazanie zależności pomiędzy spożywaniem jabłek a wagą i zdrowiem osób badanych.

Wskaźnik HEI i BMI

Konsumpcja jabłek, 100 proc. soków jabłkowych oraz przecierów okazała się mieć pozytywny wpływ na masę ciała.

Dzieci, które jadły jabłka, miały wyższy wskaźnik zdrowego żywienia (HEI). U regularnie spożywających te owoce wynosił 52,5, natomiast u ich rówieśników, którzy nie jedli jabłek tylko 42,7. Eksperci przekonują, że pozytywne skutki przynosi także picie 100 proc. soków jabłkowych.

Dzieci jedzące jabłka miały także niższe BMI, czyli wskaźnikiem masy ciała. W tej grupie o 30 proc. mniejsze było również ryzyko występowania otyłości.

Zdrowe 100 proc. soki jabłkowe

Brak warzyw i owoców w codziennym menu przekłada się na problemy ze zdrowiem, np. z układem krążenia oraz sprzyja rozwojowi niektórych rodzajów nowotworów. W produktach tych zawarty jest m.in. błonnik, który oczyszcza organizm z substancji toksycznych i zbędnych produktów przemiany materii. Owoce i warzywa to także bogactwo witamin oraz składników mineralnych potrzebnych dziecku do prawidłowego rozwoju.

Specjaliści ds. żywienia zalecają, by codziennie spożywać przynajmniej 400 g warzyw i owoców podzielonych na pięć porcji. Jedną z nich może być szklanka soku. Jest to ważna informacja dla rodziców dzieci, które nie lubią owoców – a takie przypadki zdarzają się przecież bardzo często.

W 200 ml soku jabłkowego znajduje się ok. 200 mg potasu – pierwiastka odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pracę nerek czy dotlenienie mózgu. To także źródło związków o właściwościach podobnych do rutyny, które leczą objawy przeziębienia. Znajdziemy w nich również flawonoidy – związki z grupy polifenoli hamujące rozwój szkodliwych dla organizmu wolnych rodników.

100 proc. sok jabłkowy zawsze zgodnie z dyrektywami

Nie musimy się obawiać, czy etykieta z napisem „100 proc. soku jabłkowego” jest zgodna z prawdą. Producenci muszą się liczyć z dwoma ważnymi dokumentami: Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnoszącą się do soków owocowych oraz z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. – Dz.U. 2013 poz. 327 . Dzięki temu możemy być pewni, że jest to 100 proc. sok bez substancji konserwujących, barwników i sztucznych aromatów. Do tego rodzaju soków nie dodaje się też cukru.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Wołowina od krów karmionych trawą - czym się wyróżnia?

Wołowina od krów karmionych trawą - czym się wyróżnia?

Obecność mięs w diecie Wołowina to jedno ze zdrowszych mięs. Walorów prozdrowotnych ma jeszcze więcej, gdy pochodzi od krów karmionych trawą, a nie wysoko wydajną paszą (kukurydza, soją). Czy jednak takie mięso jest w ogóle dostępne? Gdzie szukać danych...

Kuchnia

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Czerwona papryka Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg tego związku. Kiwi Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która znajduje się tam w ilości 166,9 mg. Zielona...

Kuchnia

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Napój na przeziębienie Większości z nas przeziębienie kojarzy się z nieprzyjemnie pachnącym napojem, który rodzice przygotowywali nam w dzieciństwie, by szybko zwalczyć objawy infekcji. Mleko, masło, miód i rozgnieciony czosnek - czyli składniki leczniczej...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...

Kuchnia

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Zdrowy ocet jabłkowy Ocet jabłkowy to składnik obecny w gospodarstwach domowych od wielu lat. W czasach starożytnych był on z powodzeniem wykorzystywany do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Poznaj cenne dla zdrowia właściwości octu jabłkowego. Jest...

Kuchnia

Te przyprawy możesz podawać dzieciom

Te przyprawy możesz podawać dzieciom

mięs, sałatek oraz dań na bazie roślin strączkowych. Bazylia Aromatyczne liście bazylii kojarzą się z kuchnią włoską. Warto jednak wiedzieć

Kuchnia

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

Kolendra Ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają kolendrę i tych, którzy jej nienawidzą. Dlaczego kolendra smakuje wyśmienicie dla tych pierwszych, a jak mydło dla drugich? Genetyka może mieć w tym swój udział, gdyż badania pokazały,...

Kuchnia

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Truskawki Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C - 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze. Szpinak Szpinak jest niezwykle korzystnym dla organizmu warzywem, które dostarcza mnóstwo błonnika,...

Kuchnia

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Grillowane sardynki z sosem aioli Sardynki są małe, jednak to giganty, jeśli chodzi o wapń, tłuszcze przyjazne sercu oraz intensywny smak. Wypróbuj świeże sardynki przyrządzone na grillu, które będą pyszną wędzoną przystawką. Do tego przygotuj sos aioli,...

Kuchnia

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Hiszpański sos romesco Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą...