Trwa ładowanie...

Pieczony kurczak

Avatar placeholder
17.03.2017 17:41
Pieczony kurczak
Pieczony kurczak (Zdjęcie autorstwa Simon Aughton / CC BY-NC-SA 2.0)

W Polsce dania z drobiu to jedne z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni. Drób słynie z dużej wartości odżywczej oraz atrakcyjnego, komponującego się niemal ze wszystkimi składnikami, smaku i aromatu.

Składniki:

  • kurczak,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • 20 ząbków czosnku,
  • szklanka białego wytrawnego wina,
  • pęczek dymki,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i rozmarynem. Ząbki czosnku obierz i posiekaj. 1/3 czosnku natrzyj kurczaka od środka, 1/3 włóż pomiędzy skórę i mięso. Resztę czosnku wymieszaj z połową wina i wlej do brytfanki. Ułóż w niej kurczaka i piecz 1 godzinę w temperaturze około 200 stopni. Dymki oczyść, opłucz i pokrój w krążki. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodaj do kurczaka, całość polej pozostałym winem. Po upływie odpowiedniego czasu mięso wyjmij. Sos z pieczenia zlej do rondelka, wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Kurczaka pokrój na porcje. Podawaj z sosem i ziemniakami.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie284,28 kcal
Białka27,17 g
Węglowodany4,08 g
Tłuszcze16,42 g
Błonnik0,32 g

Komentarz:

Dobre mięso drobiowe jest naprawdę smaczne oraz lekkostrawne, a ponadto wymaga jedynie krótkiej obróbki termicznej. Jest idealne zarówno na rodzinne, nieformalne obiady, jak i wykwintne kolacje.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze