Pieczony kurczak

W Polsce dania z drobiu to jedne z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni. Drób słynie z dużej wartości odżywczej oraz atrakcyjnego, komponującego się niemal ze wszystkimi składnikami, smaku i aromatu.

Składniki:

  • kurczak,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • 20 ząbków czosnku,
  • szklanka białego wytrawnego wina,
  • pęczek dymki,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól,
  • pieprz.

Zobacz film: "Wykorzystaj zioła w kuchni"

Pieczeń z kurczaka
Pieczeń z kurczaka

W Polsce dania z drobiu to jedne z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni. Drób słynie z dużej...

zobacz galerię

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i rozmarynem. Ząbki czosnku obierz i posiekaj. 1/3 czosnku natrzyj kurczaka od środka, 1/3 włóż pomiędzy skórę i mięso. Resztę czosnku wymieszaj z połową wina i wlej do brytfanki. Ułóż w niej kurczaka i piecz 1 godzinę w temperaturze około 200 stopni. Dymki oczyść, opłucz i pokrój w krążki. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodaj do kurczaka, całość polej pozostałym winem. Po upływie odpowiedniego czasu mięso wyjmij. Sos z pieczenia zlej do rondelka, wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Kurczaka pokrój na porcje. Podawaj z sosem i ziemniakami.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 284,28 kcal
Białka 27,17 g
Węglowodany 4,08 g
Tłuszcze 16,42 g
Błonnik 0,32 g

Komentarz:

Dobre mięso drobiowe jest naprawdę smaczne oraz lekkostrawne, a ponadto wymaga jedynie krótkiej obróbki termicznej. Jest idealne zarówno na rodzinne, nieformalne obiady, jak i wykwintne kolacje.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.