Pieczony kurczak
W Polsce dania z drobiu to jedne z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni. Drób słynie z dużej wartości odżywczej oraz atrakcyjnego, komponującego się niemal ze wszystkimi składnikami, smaku i aromatu.
Składniki:
- kurczak,
- łyżeczka rozmarynu,
- 20 ząbków czosnku,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- pęczek dymki,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i rozmarynem. Ząbki czosnku obierz i posiekaj. 1/3 czosnku natrzyj kurczaka od środka, 1/3 włóż pomiędzy skórę i mięso. Resztę czosnku wymieszaj z połową wina i wlej do brytfanki. Ułóż w niej kurczaka i piecz 1 godzinę w temperaturze około 200 stopni. Dymki oczyść, opłucz i pokrój w krążki. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodaj do kurczaka, całość polej pozostałym winem. Po upływie odpowiedniego czasu mięso wyjmij. Sos z pieczenia zlej do rondelka, wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Kurczaka pokrój na porcje. Podawaj z sosem i ziemniakami.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 284,28 kcal |
Białka | 27,17 g |
Węglowodany | 4,08 g |
Tłuszcze | 16,42 g |
Błonnik | 0,32 g |
Komentarz:
Dobre mięso drobiowe jest naprawdę smaczne oraz lekkostrawne, a ponadto wymaga jedynie krótkiej obróbki termicznej. Jest idealne zarówno na rodzinne, nieformalne obiady, jak i wykwintne kolacje.