Sos żurawinowy

Żurawiną nazywamy niewielkie, wiecznie zielone krzewy rodzące czerwone owoce o cierpkim smaku. Zawierają one wiele cennych substancji odżywczych, takich jak witaminy – A, B1, B2, C, i PP, czy minerały – jod, magnez, fosfor, potas, wapń i żelazo. Ponadto, owoce żurawiny są doskonałym źródłem pektyn, błonnika oraz węglowodanów. Stanowią skuteczną pomoc w walce organizmu z infekcjami oraz z grypą.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny,
  • skórka pomarańczowa,
  • rodzynki,
  • gałka muszkatołowa,
  • musztarda.

Zobacz film: "Wykorzystaj zioła w kuchni"

Przygotowanie:

Sos z żurawiny
Sos z żurawiny

Żurawina to drobne, wiecznie zielone krzewy z drobnymi, czerwonymi i cierpkimi w smaku owocami. Owoce...

zobacz galerię

Umyj żurawinę. Nalej wodę do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj cukier. Mieszaj, aby się rozpuścił w wodzie. Dodaj żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia. Gdy będzie wrzeć, skręć ogień. Duś przez 10 minut. W tym momencie wrzuć do żurawiny gałkę, rodzynki, skórkę pomarańczową i łyżkę musztardy. Zamieszaj i zdejmij wszystko z ognia. Pozostaw do wystygnięcia. Następnie włóż do lodówki. W miarę jak żurawinowy sos wystygnie, z pewnością zrobi się gęstszy.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 101,85 kcal
Białka 0,4 g
Węglowodany 26,24 g
Tłuszcze 0,21 g
Błonnik 2,86 g

Komentarz:

Badania naukowe potwierdziły, że żurawina to jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy, zapobiegających chorobom nowotworowym. A zatem: smacznie i zdrowo!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!