Pasta z krewetek

Krewetkowa pasta zobacz galerię
Krewetkowa pasta

Bogate w białko owoce morza są niskokaloryczne, lekkostrawne i pożywne. Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także minerałów, jak cynku, odpowiedzialnego m.in. za rozwój i prawidłowe działanie układu płciowego czy gojenie się ran.

Składniki:

Zobacz film: "Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min"

  • 1 duża papryka,
  • 1 mały por,
  • 250 ml wody,
  • 1 duży jogurt naturalny,
  • 1 łyżka twarogu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 180 g mrożonych krewetek.

Przygotowanie:

Umyj pora, paprykę i krewetki, osusz, pokrój w mniejsze części i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dolej trochę wody i zmniejsz ogień. Wymieszaj jeszcze jogurt. Dodaj czosnek i przyprawy.

Smaż przez 10-15 minut na średnim ogniu. Podawaj na ciepło lub zimno, z grzankami.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 88,2 kcal
Białka 8,61 g
Węglowodany 6,99 g
Tłuszcze 2,8 g
Błonnik 0,84 g

Komentarz:

Owoce morza zawierają w różnych ilościach, w zależności od rodzaju, witaminy B1, B2, PP oraz takie składniki mineralne, jak selen, wapń, magnez i jod. Frutti di mare są popularnym składnikiem całej kuchni śródziemnomorskiej.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.