Pasta z krewetek
Bogate w białko owoce morza są niskokaloryczne, lekkostrawne i pożywne. Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także minerałów, jak cynku, odpowiedzialnego m.in. za rozwój i prawidłowe działanie układu płciowego czy gojenie się ran.
Składniki:
- 1 duża papryka,
- 1 mały por,
- 250 ml wody,
- 1 duży jogurt naturalny,
- 1 łyżka twarogu,
- 2 ząbki czosnku,
- 180 g mrożonych krewetek.
Przygotowanie:
Umyj pora, paprykę i krewetki, osusz, pokrój w mniejsze części i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dolej trochę wody i zmniejsz ogień. Wymieszaj jeszcze jogurt. Dodaj czosnek i przyprawy.
Smaż przez 10-15 minut na średnim ogniu. Podawaj na ciepło lub zimno, z grzankami.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 88,2 kcal |
Białka | 8,61 g |
Węglowodany | 6,99 g |
Tłuszcze | 2,8 g |
Błonnik | 0,84 g |
Komentarz:
Owoce morza zawierają w różnych ilościach, w zależności od rodzaju, witaminy B1, B2, PP oraz takie składniki mineralne, jak selen, wapń, magnez i jod. Frutti di mare są popularnym składnikiem całej kuchni śródziemnomorskiej.