Witaminy przed ciążą

Kobieta podejmująca decyzję o ciąży powinna liczyć się ze zmianą diety i trybu życia. Rozwijające się w łonie matki dziecko będzie wymagało właściwie zbilansowanego pokarmu, witamin i składników mineralnych, a także odpowiednich warunków do spokojnego i harmonijnego rozwoju. Przyszła mama powinna zadbać o prawidłowe odżywianie przed ciążą, ponieważ ma stworzyć maleństwu doskonałe środowisko do życia. W trakcie ciąży musi zadbać o dostarczanie dziecku potrzebnych składników odżywczych.

1. Kwas foliowy przed zajściem w ciążę

Bardzo ważnym punktem planowania dziecka jest konieczność przyjmowania witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Odgrywa on olbrzymią rolę w prawidłowym rozwoju płodu. Zaleceniem lekarzy jest przyjmowanie kwasu foliowego w dawce 400 mikrogramów dziennie przez co najmniej 4-8 tyg. przed zapłodnieniem.

Doskonałym rozwiązaniem są jedno- lub wieloskładnikowe gotowe preparaty do codziennego spożywania. Bardzo ważne, żeby sprawdzać, czy gwarantują one dawkę 400 mikrogramów witaminy B9, bo tylko taka wartość stężenia we krwi gwarantuje skuteczność działania.

Kwas foliowy w 70 proc. chroni rozwijający się płód przed wystąpieniem wad cewy nerwowej i układu nerwowego, które prowadzą do bezmózgowia, przepukliny mózgowej czy rozszczepu kręgosłupa. Wady te powstają już w 3-4 tyg. ciąży, stąd ciągłe starania lekarzy w celu uświadomienia kobietom powagi sytuacji i zalecenia przyjmowania kwasu foliowego na kilka tygodni przed planowanym zapłodnieniem.

Witaminy zalecane w ciąży zobacz galerię
Witaminy zalecane w ciąży

2. Witamina E na płodność

Kolejną ważną dla kobiet planujących potomstwo witaminą jest witamina E, powszechnie znana jako witamina na płodność. Specjaliści przekonują, że powinna być tak samo suplementowana jak kwas foliowy, bowiem badania naukowe potwierdzają zależność między małą masą urodzeniową a niskim stężeniem witaminy E we krwi pępowinowej. Niedobory tej witaminy powodują ryzyko wcześniactwa, a także występowania wad wrodzonych lub poważnych chorób u niemowląt.

3. Witaminy na ciążę

W czasie ciąży dwukrotnie wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, wapń i białko, cynk, jod, witaminę A, C i beta-karoten. Wszystkie te składniki są obecne w pokarmach, stąd potrzeba zróżnicowanego menu przed ciążą. Braki tych mikro- i makroelementów mogą powodować różne, mniej lub bardziej istotne, zagrożenia dla prawidłowego rozwoju dziecka i samopoczucia mamy w ciąży.

Niedobór żelaza zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu, anemii w czasie ciąży albo w ogóle niepłodności. Zbyt mała podaż wapnia powoduje problemy z uzębieniem kobiety w ciąży i niedostateczne uwapnienie kości dziecka. Niedostateczne stężenie białka przyczynić się może do zmniejszenia obwodu główki u dziecka, co może być objawem kraniostenozy (zarośnięcie szwów czaszkowych).

4. Dieta przed ciążą

Odchudzanie przed ciążą jest zakazane. Nie można nadmiernie obciążać organizmu. Co więcej, drakońskie i źle skomponowane diety czasem "wypłukują" z organizmu potrzebne witaminy i składniki mineralne.

Ciążowe menu powinno pojawić się na talerzu już na trzy miesiące przed planowanym zapłodnieniem, żeby organizm miał czas na pozbycie się szkodliwych substancji i mógł zgromadzić zapas tych potrzebnych.

Przygotowanie menu należy zacząć od obowiązkowej witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Obok spożywania gotowego preparatu kwasu foliowego należy brać pod uwagę zielone warzywa, tj. brokuły, szparagi, sałatę, brukselkę, szpinak, warzywa strączkowe, fasolę, groch, soję oraz owoce cytrusowe, np. pomarańcze a także otręby pszenne, żeby zapewnić sobie dodatkowe źródło tego drogocennego składnika.

Jednocześnie pamiętajmy o witaminie E na płodność i dbajmy o stałe jej dostarczanie organizmowi poprzez spożywanie orzechów laskowych, migdałów, awokado, krewetek, żółtek jaj i dodawanie olejów: słonecznikowych, rzepakowych, sojowych do sałatek i surówek.

Odpowiednie ilości żelaza znaleźć można w czerwonym mięsie (wołowinie, wieprzowinie, podrobach), żółtkach jaj, produktach pełnoziarnistych i suszonych owocach. Zwiększoną dawkę wapnia i białka we krwi można uzyskać poprzez systematyczne spożywanie produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu (mleko, kefir, maślanka, jogurty naturalne, chude sery twarogowe). Białko w dużych ilościach występuje także w rybach i chudym mięsie.

Naturalne przeciwutleniacze (witaminy A i C) można znaleźć w owocach i warzywach, szczególnie w cytrusach, truskawkach, malinach, czarnej porzeczce, czerwonej papryce, natce pietruszki, brukselce, sałacie, pomidorach.

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.