Niemowlęta, które jedzą rękami będą zdrowsze i szczuplejsze?
Naukowcy z University of Nottingham nie mają wątpliwości. Dzieci, którym rodzice pozwalają jeść rękami zamiast karmić je za pomocą sztućców, będą zdrowsze i przede wszystkim szczuplejsze.
1. Moment na samodzielną konsumpcję
Naukowcy z University of Nottingham postanowili w praktyce przeanalizować wpływ BLW czyli baby-led weaning na późniejsze preferencje żywieniowe dzieci. Bwl to metoda polegająca na wprowadzaniu pokarmów stałych podczas rozszerzania jego diety i pozwalająca na naukę samodzielnego jedzenia.
Przeanalizowali dane uzyskane na temat żywienia dzieci w wieku od 20. miesiąca życia aż do 6 lat. Wśród badanych znalazły się maluchy, które właśnie zakończyły etap karmienia piersią i rozpoczynały spożywanie nowych pokarmów.
Część rodziców pozwalała swoim maluchom na swobodne jedzenie pokarmów stałych bez użycia sztućców. Inni zaczynali karmić dziecko łyżeczką.
To pierwsze takie badanie, które ma na celu zbadanie, czy sposób odżywiania po odstawieniu od piersi może mieć wpływ na preferencje żywieniowe i przyszłe zdrowie dziecka – podkreśla dr Ellen Townsend.
Nasze badania przyniosły bardzo ciekawe wyniki, które wskazują, że preferencje żywieniowe we wczesnym dzieciństwie, mają bardzo znaczący wpływ na dorosłe życie – dodaje dr Nicola Pitchford.
2. Wyniki analizy
Rodzice biorący udział w badaniu, zgodzili się wypełnić kwestionariusze, w których były zamieszczone szczegółowe pytania o żywienie dzieci już od momentu narodzin. Pytano m.in. jakie przekąski podawali dzieciom, czy dzieciaki były karmione oraz o jakie produkty rozszerzano dietę maluchów.
Dodatkowo naukowcy zbadali preferencje dzieci dla 151 różnych rodzajów żywności w wielu kategoriach. Znalazły się wśród nich owoce, warzywa, słodycze, węglowodany, a także nabiał. Sprawdzono także jak często dzieciaki jedzą posiłki.
Analiza wykazała znaczące różnice pomiędzy preferencjami dzieci, które po odstawieniu były karmione dziecięcymi papkami za pomocą łyżeczek, a tymi, które zaczęły jeść samodzielnie. Okazało się, że grupa druga bardziej lubiła produkty z grupy zdrowych węglowodanów, a pierwsza – zdecydowanie słodycze.
Naukowcy odkryli, że dzieci, którym pozwolono jeść bez użycia sztućców, wybierały jedzenie dla nich bardziej atrakcyjne ze względu na konsystencję – były to kawałki pieczywa, a nie dziecięce papki.
3. Dziecięce przyzwyczajenia
Psychologowie uważają, że zrozumienie jak ważne są wczesne preferencje żywieniowe dzieci, jest niezbędne do zapobiegania takim zjawiskom jak nadwaga i otyłość.
Zdaniem ekspertów, to właśnie najlepszy moment do wprowadzenia w życie zdrowych nawyków, które będą powielane w życiu dorosłym. Naukowcy twierdzą, że dzieci, które już na wczesnym etapie dzieciństwa wybierają słodycze, mogą mieć ogromne problemy z odżywianiem kiedy dorosną.