Trwa ładowanie...

Łosoś na ostro ze szpinakiem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 14:07
Łosoś na ostro ze szpinakiem
Łosoś na ostro ze szpinakiem (Zdjęcie łososia ze szpinakiem autorstwa Ralph Daily / CC BY 2.0)

Szpinak wzbudza różne emocje. Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto włączyć szpinak do swojego jadłospisu. Szpinak to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych.

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia,
  • 800 g szpinaku,
  • 2 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Szpinak umyj, sparz wrzątkiem, osusz i pokrój w cieniutkie paski. Łososia oprósz solą i pieprzem, po czym usmaż na mocno rozgrzanym oleju. Na rozgrzanej oliwie podsmaż zmiażdżone ząbki czosnku, dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną paprykę. Najpierw nałóż na talerze szpinak. Na nim ułóż po kawałku łososia. Podawaj z ćwiartkami cytryny i ryżem.

Wartośc odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie167,42 kcal
Białka14,5 g
Węglowodany2,9 g
Tłuszcze10,73 g
Błonnik3,61g

Komentarz:

Szpinak ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego coraz częściej gości na naszych stołach. Produkt ten znacznie zmniejsza ryzyko zaniku mięśni oraz poprawia trawienie. Zalecane jest spożywanie szpinaku u osób ze skłonnością do zaparć oraz posiadających nadciśnienie tętnicze. To roślina doskonała dla osób dbających o linię – jest niskokaloryczna (na 100 gram szpinaku przypada ok. 20-32 kcal) i zawiera dużą ilość wody. Drogocenne składniki odżywcze, takie jak witaminy (A i C), kwas foliowy i minerały (magnez, żelazo, wapń, potas) czynią go istotnym elementem zbilansowanej diety. Poza tym szpinak można z powodzeniem podawać w wielu postaciach, np. z łososiem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze