Łosoś na ostro ze szpinakiem
Szpinak wzbudza różne emocje. Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto włączyć szpinak do swojego jadłospisu. Szpinak to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych.
Składniki:
- 500 g filetów z łososia,
- 800 g szpinaku,
- 2 cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 papryki czerwone,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka oliwy,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Szpinak umyj, sparz wrzątkiem, osusz i pokrój w cieniutkie paski. Łososia oprósz solą i pieprzem, po czym usmaż na mocno rozgrzanym oleju. Na rozgrzanej oliwie podsmaż zmiażdżone ząbki czosnku, dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną paprykę. Najpierw nałóż na talerze szpinak. Na nim ułóż po kawałku łososia. Podawaj z ćwiartkami cytryny i ryżem.
Wartośc odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 167,42 kcal |
Białka | 14,5 g |
Węglowodany | 2,9 g |
Tłuszcze | 10,73 g |
Błonnik | 3,61g |
Komentarz:
Szpinak ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego coraz częściej gości na naszych stołach. Produkt ten znacznie zmniejsza ryzyko zaniku mięśni oraz poprawia trawienie. Zalecane jest spożywanie szpinaku u osób ze skłonnością do zaparć oraz posiadających nadciśnienie tętnicze. To roślina doskonała dla osób dbających o linię – jest niskokaloryczna (na 100 gram szpinaku przypada ok. 20-32 kcal) i zawiera dużą ilość wody. Drogocenne składniki odżywcze, takie jak witaminy (A i C), kwas foliowy i minerały (magnez, żelazo, wapń, potas) czynią go istotnym elementem zbilansowanej diety. Poza tym szpinak można z powodzeniem podawać w wielu postaciach, np. z łososiem.