Laktoferyna – właściwości, występowanie
Laktoferyna to białko o właściwościach antybakteryjnych. Występuje m.in. w siarze, czyli pierwszych porcjach mleka matki. Dzięki niej noworodek dostaje nie tylko moc składników odżywczych, ale również ochronę przeciwbakteryjną. Ale nie tylko dzieci mogą korzystać z jej dobrodziejstw. Białko występuje także w zwykłym mleku krowim. Okazuje się więc, że nie warto z niego rezygnować.
1. Laktoferyna, czyli co?
Laktoferyna (inaczej laktoferryna lub laktotransferyna) jest bioaktywnym składnikiem, endogennym białkiem globularnym z grupy transferyn, które wykazuje właściwości antybakteryjne. Po raz pierwszy odkryto ją w mleku, a dokładniej – w białku w nim występującym. W składzie laktoferyny izolowanej z mleka odnaleziono żelazo. Potwierdziły to badania przeprowadzone w 1960 roku.
Kolejnym naukowcom udało się dowieść, że laktoferyna nie występuje tylko w mleku i dzieli się na dwie różne formy: holo-laktoferynę (z żelazem) oraz apo-laktoferynę (bez żelaza). Okazało się, że białko produkowane jest przez komórki nabłonka, który wyściela gruczoły wydzielnicze i znajdziemy je w mleku z piersi matki, pocie, ślinie, łzach, wydzielinie z pochwy oraz w nasieniu.
To jednak w mleku matki, a dokładnie w siarze, znajduje się najwięcej laktoferyny. Białko jest elementem wzmacniającym układ immunologiczny malucha. To dzięki laktoferynie dziecko nabiera odporności wrodzonej.
Laktoferyna chelatuje, czyli przyłącza do siebie wolne jony żelaza. Dzięki temu wolno krążące jony nie są dostępne dla szkodliwych drobnoustrojów. Zjawisko to wykorzystywane jest np. w sprayach do nosa i tabletkach do ssania o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
Białko wykazuje również właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Wynika to z faktu, że laktoferyna łączy się ze strukturami powierzchniowymi wirusów, grzybów oraz bakterii. Białko blokuje także miejsce łączenia się patogenu oraz uniemożliwia wniknięcie wirusa do komórki. Hamuje też receptory komórkowe patogenu.
Prościej mówiąc – laktoferyna uniemożliwia rozwijanie się infekcji wirusowych oraz bakteryjnych. Właśnie dlatego białko dodawane jest do antybiotyków. Taka mieszanka działa zdecydowanie skuteczniej. Laktoferynę stosuje się także w produkcji leków na chorobę Alzheimera, AIDS, SM (stwardnienie rozsiane) czy astmę.
Białko wzmacnia odporność. Aktywuje komórki NK (nazywane naturalnymi zabójcami), które znajdują się w układzie immunologicznym. Laktoferyna chroni również przed niedoborami żelaza, a nawet uzupełnia je. Przeciwdziała więc anemii oraz osłabieniu organizmu.
Poziom laktoferyny w organizmie zmienia się w zależności od wieku czy stanu zdrowia. I właśnie dlatego każdy z nas powinien nieustannie przyjmować produkty, które mają to cenne białko w swoim składzie. Jego optymalny poziom wzmacnia organizm oraz działa profilaktycznie w anemii z powodu niedoboru żelaza.
Przeczytaj koniecznie
- Znana blogerka opowiada o przełomie w swoim życiu. Dowiedz się, co go spowodowało
- Sekret zdrowia ukryty pod ziemią
- 5 faktów na temat karmienia piersią, o których nie miałaś pojęcia
- Tran czy olej z wątroby rekina? Poznaj różnicę i wybierz świadomie
- Te kolory będą stymulowały rozwój Twojego dziecka
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
2. Gdzie znajdziemy laktoferynę?
Najczęściej białko uzyskuje się z serwatki oraz mleka odtłuszczonego. Największe ilości znajdują się w świeżym mleku (może być takie podawane z automatu), najmniejsze – w mleku UHT, czyli poddawanemu pasteryzacji. W mleku krowim znajdziemy do 150 mg/l tego białka.
Laktoferynę stosuje się w produkcji leków na infekcje górnych dróg oddechowych, suplementów żelaza oraz mieszanek dla niemowląt i dzieci. Znajdziemy ją również w fermentowanym nabiale oraz w gumach do żucia.
Produkty z zawartością tego białka w składzie mogą być stosowane praktycznie bez ograniczeń. Białko jest nietoksyczne oraz odporne na działanie soków produkowanych przez żołądek. Niepożądane skutki uboczne nie wystąpiły nawet po przyjęciu dawki 2000 mg/kg masy ciała.
Białko wytwarzane jest również w organizmie, np. w trzustce, gdzie bierze udział w kontrolowaniu mikroflory dwunastnicy. Produkowana w nerkach przyczynia się do obniżenia poziomu wolnego żelaza w moczu. Laktoferyna wykazuje również właściwości przeciwutleniające, dzięki którym chroni organizm przed stanami zapalnymi.