Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Kwas foliowy minimalizuje ryzyko wad serca

 Agnieszka Gotówka
Agnieszka Gotówka 07.11.2021 13:56
Kwas foliowy w ciąży
Kwas foliowy w ciąży (123RF)

Wprowadzony kilkanaście lat temu w Kanadzie obowiązek wzbogacania żywności kwasem foliowym przyczynił się rzadszego diagnozowania wad serca. Choć regulacja ta obowiązuje już od 1998 roku, dopiero teraz można mówić o jej wynikach.

spis treści

Analizę obejmującą dane 6 milionów dzieci urodzonych w latach 1990-2011, przeprowadzili naukowcy z University of British Columbia w Vancouver.

Kwas foliowy w ciąży
Kwas foliowy w ciąży (123RF)
Zobacz film: "Dieta przed ciążą"

Badacze uwzględnili wpływ czynników ryzyka, tj. wiek ciężarnej, powikłania okołoporodowe, ciąża mnoga, i na podstawie dostępnych danych orzekli, że suplementacja kwasem foliowym przyczyniła się do spadku częstości występowania wad wrodzonych serca o 11 proc.

Przeanalizowaliśmy wpływ suplementacji kwasu foliowego na ryzyko wystąpienia poszczególnych wad serca – tłumaczy prof. K.S. Joseph, kierownik zespołu badawczego. – Okazało się, że w przypadku poważnych wad dróg odpływu komór spadek ryzyka wynosił aż 27 proc., zagrożenie zwężeniem aorty było niższe o 23 proc., a o 15 proc. zmniejszyło się ryzyko defektów przegrody międzykomorowej oraz międzyprzedsionkowej.

Kwas foliowy to podstawowa witamina, której zażywanie poleca się kobietom planującym ciążę. Należy ją suplementować również w pierwszych miesiącach jej trwania, zapobiega bowiem uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu.

1. Co to jest kwas foliowy?

Kwas foliowy w literaturze obecny jest pod wieloma nazwami, m.in. witamina B9folacyna lub witamina M. Jest to składnik niezbędny do tego, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych (to z nich powstaje DNA).

W połączeniu z witaminą B12 kwas foliowy uczestniczy w procesie tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek.

2. Kwas foliowy w ciąży

Jeszcze zanim kobieta zajdzie w ciążę, zaleca się jej suplementację kwasem foliowym. Codzienna dieta nie wystarcza, by pokryć zapotrzebowanie na tę substancję.

Zażywanie kwasu foliowego obniża ryzyko powstania wad układu nerwowego u płodu. Jego zalążek kształtuje się między 17. a 30. dniem po zapłodnieniu. Nazywa się go cewą nerwową i to ona przekształca się następnie w mózg i rdzeń kręgowy.

W Polsce wrodzone wady cewy nerwowej (WCN), tj. rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie, przepukliny mózgowo-rdzeniowe, występują stosunkowo często (blisko 1-2 przypadki na 1000 urodzeń). W znacznym stopniu zapobiec im można poprzez suplementację kwasu foliowego w dawce 0,4 mg na dobę.

3. Wzbogacanie żywności

Kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, której organizm nie jest zdolny sam wytworzyć.

Wprowadzenie rozporządzenia nakazującego wzbogacanie żywności kwasem foliowym przyniosło w Kanadzie pożądane skutki. W Europie metoda ta nie jest rozpowszechniona, uważa się bowiem, że w niektórych grupach populacyjnych przyniosłoby to negatywne skutki. Dotyczy to zwłaszcza osób starszych, w przypadku których nadmiar kwasu foliowego może prowadzić do uszkodzenia układu nerwowego.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze