Kaszka kukurydziana. Jak ją przygotować dla dziecka?
Kaszka kukurydziana to bezglutenowy, uniwersalny produkt, świetnie znany szczególnie w Ameryce, gdzie bardzo popularne są wszelkie przetwory z kukurydzy. W Polsce powoli staje się również znana, choć obecnie największą popularnością cieszy się kasza gryczana, jęczmienna oraz bulgur. Czym jest kasza kukurydziana? Jakie ma właściwości? Czy można ją podawać niemowlętom?
1. Czym jest kaszka kukurydziana?
Kasza kukurydziana powstaje z ziaren kukurydzy w postaci grubego rysiku lub drobnej kaszki. Jest bardzo popularna w Ameryce, a także na południu Europy. Jest podobna do kaszy manny.
Najczęściej spożywana jest pod postacią tzw. polenty - potrawy gotowanej w wodzie, mleku lub bulionie, z dodatkiem warzyw, sera i sosów. Danie to spożywane jest na ciepło w półpłynnej formie, może być także podawane podobnie jak polska babka ziemniaczana - pokrojone w plastry.
Można ją grillować lub podsmażać na tłuszczu, może być też dodatkiem do kotletów czy gulaszu. Ze zmielonych ziaren może powstać także panierka do mięs.
2. Właściwości kaszy kukurydzianej
Kaszkę kukurydzianą warto spożywać ze względu na jej właściwości odżywcze. Zawiera duże ilości błonnika oraz witamin i związków mineralnych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Dodatkowym jej atutem jest lekkostrawność oraz delikatny smak.
Kaszka kukurydziana zawiera m.in.:
- witaminę A;
- witaminę E;
- błonnik;
- białko;
- potas;
- fosfor;
- magnez;
- cynk;
- żelazo;
- wapń;
- sód;
- selen.
Kaszka kukurydziana to doskonały posiłek dla osób zmagających się z chorobami układu krwionośnego i serca, cukrzycą oraz nietolerancją glutenu, a także wszystkich tych, który chcą poprawić swoją odporność.
Kaszka kukurydziana wykazuje również działanie uspokajające, stąd też warto ją spożywać w okresach zwiększonego stresu. Jest to także produkt bezglutenowy - bezpieczny dla osób cierpiących na celiakię czy chorobę Hashimoto.
3. Kaszka kukurydziana dla niemowląt
Jednym z popularniejszych posiłków podawanych małym dzieciom w Polsce jest kaszka manna. Kaszka kukurydziana stanowi dla niej doskonałą alternatywę.
Po ugotowaniu jej na mleku lub wodzie może być odpowiednim wyborem przy rozszerzaniu diety. Kaszka ta jest znacznie zdrowsza i bardziej naturalna od kaszek smakowych, zawierających dużo dodatków, jak m.in. sztuczne aromaty czy cukier.
Jeśli niemowlę pierwszy raz zje kaszkę kukurydzianą, powinniśmy bacznie przyglądać się jego zachowaniu, podobnie jak przy każdym nowo wprowadzanym produkcie. Jeśli zachowanie malucha nas nie zaniepokoi, w następnych tygodniach możemy dołożyć do kaszki kukurydzianej np. świeże owoce.
4. Jak zrobić kaszkę kukurydzianą dla niemowlaka?
Nie wiesz jak przygotować kaszkę kukurydzianą dla maluszka? Nic prostszego, potrzebujesz:
- około 200 ml świeżego mleka lub wody (lub pół na pół wody i soku owocowego);
- około 2 łyżki kaszki kukurydzianej;
- świeże owoce lub kilka łyżeczek musu owocowego (najlepiej domowego).
Sposób przygotowania:
- W niewielkim garnku gotujemy mleko, wodę lub wodę z sokiem.
- Do wrzątku wsypujemy kaszkę; możemy zrobić to wcześniej, aby nie powstały grudki.
- Wsypujemy taką ilość kaszki, jaka odpowiada naszemu maluchowi - jeśli lubi gęstą, możemy dodać 3 łyżeczki kaszki, jeśli rzadką, 1 powinna wystarczyć. Pamiętajmy jednak, że kaszka gęstnieje po wystygnięciu.
- Kaszkę po ugotowaniu przekładamy do miseczki dziecka i łączymy z owocem lub musem; przed podaniem studzimy do temperatury około 37°C. Gotowe!
Wyżej wymienione składniki wystarczą na 1 porcję naszego niemowlaka. Dobrze jest zacząć od mniejszych porcji, a następnie dostosować je do preferencji dziecka. Dla malucha, który potrafi już gryźć, możemy dodać płatki owsiane, rodzynki lub inne dodatki, które lubi nasza pociecha.