Karmienie naturalne - dla zdrowia mamy i dziecka
Karmienie piersią, podobnie jak ciąża, poród i macierzyństwo, wydaje się być czymś zupełnie naturalnym. Jednak konieczność stawienia czoła nawet najbardziej naturalnej sytuacji może budzić obawy przyszłej mamy, jeśli spotyka się z nią po raz pierwszy, a w grę wchodzi odpowiedzialność za zdrowie drugiego człowieka.
Zgodnie z raportem stworzonym w ramach Programu Promocji Karmienia Piersią i Pokarmem Kobiecym Dzieci, mniej niż 1/5 dzieci w województwie kujawsko-pomorskim jest karmiona piersią nieprzerwanie do 6. miesiąca życia. Zdaniem dr Urszuli Bernatowicz-Łojko, wczesne odchodzenie od karmienia naturalnego dotyczy mam w całej Polsce. A przecież bogate w składniki odżywcze mleko kobiece to najbardziej wartościowy pokarm, zaś karmienie piersią stanowi źródło wielu medycznych i pozamedycznych korzyści, zarówno dla mamy, jak i niemowlaka.
Nie bez przyczyny Światowa Organizacja Zdrowia zaleca karmienie dziecka wyłącznie mlekiem matki do 6. miesiąca życia, a w połączeniu z innymi pokarmami - do 2. roku życia. Bogaty w witaminy, tłuszcze, węglowodany i minerały naturalny pokarm jest źródłem wszystkiego, czego potrzebuje rozwijający się organizm malucha.
Mleko mamy nie tylko odżywia i dostarcza energii, ale również chroni niemowlę, dzięki obecnym w nim przeciwciałom. Karmienie piersią wzmacnia układ immunologiczny dziecka, wspomaga walkę jego organizmu z infekcjami oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii. Ponadto, naturalny pokarm jest zawsze pod ręką, kiedy maluch go potrzebuje, zawsze w idealnej temperaturze, serwowany w ramionach ukochanej mamy.
1. Zalety naturalnego pokarmu
Naturalny pokarm to nie tylko łatwo dostępne i zupełnie bezpłatne źródło diety. Karmienie piersią niesie ze sobą korzyści zarówno dla dziecka, jak i mamy. Ich charakter jest wielowymiarowy, a pozytywne rezultaty odżywiania naturalnym pokarmem oddziałują długofalowo na jakość życia i zdrowie ich obojga.
1.1. Jakie korzyści karmienie piersią daje dziecku?
Mleko mamy zawiera setki składników, które razem tworzą idealnie skomponowaną i niemożliwą do podrobienia mieszankę. To pokarm, który w naturalny sposób zapewnia zdrowy wzrost i rozwój dziecka, dostosowując się do jego wieku oraz zmiennych potrzeb.
Wśród korzyści medycznych karmienia piersią dla zdrowia malucha wskazuje się budowanie silnego układu odpornościowego. Obecne w mleku matki immunoglobuliny, enzymy, hormony czy bakterie chronią dziecko przed różnego rodzaju infekcjami i stanami zapalnymi.
U maluchów karmionych naturalnie obserwuje się mniejszą podatność na infekcje m. in. układu oddechowego i pokarmowego, zapalenie gardła czy ucha, rzadziej też występują u nich biegunki. Mleko matki jest sprzymierzeńcem prawidłowego rozwoju układu nerwowego malucha. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności kwas DHA, stanowią ważny element budulcowy mózgu i oka, zapewniając maluchowi prawidłową ostrość widzenia.
Odżywianie naturalnym pokarmem jest inwestycją w zdrowie na całe życie. Chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak otyłość czy cukrzyca, obniża ryzyko chorób nowotworowych, a także choroby niedokrwiennej serca. Jest także sprzymierzeńcem rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka.
1.2. Zalety karmienia piersią dla matki
Karmienie piersią zapewnia maluchowi zdrowie na całe życie, nie można jednak zapominać o korzyściach, jakie przynosi karmiącej kobiecie. Już od pierwszych dni ssania piersi, dziecko pomaga mamie szybciej dojść do zdrowia po porodzie. Wytwarzana w trakcie tej czynności oksytocyna obkurcza mięsień macicy i obniża ryzyko wystąpienia krwotoków poporodowych, dzięki czemu zapobiega utracie żelaza i wystąpieniu anemii.
Ponadto, karmiąca naturalnie mama szybciej powróci do szczupłej figury, ponieważ w procesie laktacji wykorzystywane są nagromadzone w czasie ciąży zapasy tłuszczu. I tak jak naturalny pokarm chroni malucha przed chorobami, tak też samej mamie pozwala uniknąć groźnych schorzeń.
Karmienie piersią zmniejsza bowiem ryzyko zachorowań na raka sutka i jajnika, a także na osteoporozę. Ssanie piersi przez malucha wpływa pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale również ogólne samopoczucie kobiety – poprawia nastrój, zmniejsza napięcie nerwowe i odpręża, pozwalając w pełni cieszyć się z bycia „świeżo upieczoną” mamą.
2. Zainwestuj w dietę podczas karmienia piersią
Jakość pokarmu mamy w dużej mierze zależy od jej diety. Ciąża i karmienie piersią to okres zwiększonego zapotrzebowania na kluczowe składniki odżywcze. Ich niedobory mogą być groźne dla zdrowia dziecka i zaburzyć jego prawidłowy rozwój.
Jednym ze składników, którego deficyt w populacji kobiet w Polsce został stwierdzony przez naukowców jest wspomniany już kwas DHA. Jednym ze źródeł jego pozyskiwania jest olej ryb morskich, jednak ze względu na poziom zanieczyszczenia wód i ryzyko skażenia ryb niebezpiecznymi dla zdrowia dioksynami, metalami ciężkimi i polichlorowanymi bifenylami, eksperci zalecają sięgnięcie po alternatywne źródło kwasu DHA – olej z alg. Hodowane w kontrolowanych warunkach algi są bezpieczne dla zdrowia karmiącej mamy i niemowlęcia.
Korzystny wpływ kwasu DHA z alg na budowanie odporności dziecka, prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzroku oraz zmniejszenie o ponad 70 proc. ryzyka wystąpienia infekcji, alergii i astmy u maluchów został potwierdzony w licznych badaniach naukowych. Karmiąc piersią, należy pamiętać o suplementacji tego składnika. Bazując na prowadzonych na świecie badaniach, Polska Grupa Ekspertów wydała zalecenia, zgodnie z którymi mamom karmiącym naturalnie rekomenduje się spożywanie od 250 do 500 mg DHA na dobę.
3. Mleko mamy najlepsze dla dziecka
Biorąc pod uwagę korzyści płynące z karmienia piersią, skomponowanie prawidłowej diety oraz suplementacja niezbędnych składników odżywczych stanowi konieczny, lecz niewielki koszt, jaki ponosi mama inwestująca w zdrową przyszłość dziecka.
Wiele kobiet nie decyduje się jednak na karmienie naturalne bądź szybko od niego odchodzi. Wyniki wspomnianego raportu pokazują, że w pierwszych dniach pobytu w szpitalu, 86 proc. niemowląt jest karmiona wyłącznie mlekiem matki. Ale już po 2-3 miesiącach, niecała 1/3 maluchów pozostaje przy piersi mamy. Dlaczego tak się dzieje?
Wybór karmienia modyfikowaną mieszanką może być dla kobiety koniecznością. Często jednak taka decyzja jest podejmowana w wyniku stresu przed nową sytuacją, obawy przed bólem, brakiem wsparcia ze strony otoczenia czy odpowiednich instrukcji przekazanych przez personel w szpitalu.
Wiele kobiet po kilku nieudanych próbach karmienia naturalnego zniechęca się i decyduje na karmienie butelką, a gdy pokarm zanika, korzysta z mleka modyfikowanego. Stojąc przed wyborem, na jaki pozwala istnienie na rynku alternatywy dla naturalnego pokarmu, warto mieć na uwadze stan wiedzy współczesnej nauki, która mówi nam wiele o drogocennych właściwościach matczynego mleka i, wartych wielu poświęceń, konsekwencjach karmienia piersią dla zdrowia i jakości życia naszych pociech.