Jak przechowywać ugotowany ryż? Wiele osób popełnia błąd (WIDEO)
Na fali popularności diet białkowych i tłuszczowych utrwalił się mit, że węglowodany tuczą. Nic bardziej mylnego!
Trzeba jednak pamiętać, że mowa tu o węglowodanach złożonych. Węglowodany proste, czyli słodycze, batoniki, czipsy, białe pieczywo i inne wysoko przetworze produkty nie są wskazane w diecie.
Natomiast węglowodany złożone, takie jak ziemniaki, kasze, ryż i inne zboża oraz owoce i warzywa, powinny być jednym z podstawowych elementów zbilansowanej diety. Nawet wtedy, kiedy próbujesz zrzucić zbędne kilogramy.
Dlaczego trzeba je jeść? Przede wszystkim węglowodany złożone dostarczają energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do tego pomagają zachować dobry nastrój i zdrowie psychiczne i obniżają poziom złego cholesterolu. Przy tym – ułatwiają odchudzanie! Jak to możliwe?
Węglowodany złożone są polecane osobom odchudzającym się, ponieważ w trakcie ich trawienia uwalnia się energia. Przy tym utrzymują poziom cukru i insuliny we krwi na stałym poziomie.
Ponadto badania wykazały, że osoby, które na trzy godziny przed treningiem zjadły posiłek bogaty w cukry złożone, zwiększały wydolność swojego organizmu do spalania tkanki tłuszczowej.
W diecie powinno być więc miejsce na makaron pełnoziarnisty oraz kasze. Można również jeść ryż - jeśli go lubisz, musisz pamiętać o prawidłowym przechowywaniu.
Wiele osób po ugotowaniu ryżu popełnia błąd. Chcesz wiedzieć więce? Obejrzyj WIDEO.
Może cię zainteresować:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.