Dlaczego nie powinniśmy gotować kaszy i ryżu w woreczkach?

Każdy z nas próbuje się odżywiać w zdrowy i ekologiczny sposób. Chcemy, by jedzenie, które spożywamy, były wolne od szkodliwych związków chemicznych. Przygotowanie sypkich produktów w woreczkach typu kasza czy ryż, to ogromnie ułatwienie dla każdego z nas. Jednak specjaliści alarmują, że taki sposób gotowania może być szkodliwy dla naszego zdrowia.

Dlaczego nie powinniśmy gotować kaszy i ryżu w woreczkach?Dlaczego nie powinniśmy gotować kaszy i ryżu w woreczkach?
Źródło zdjęć: © 123rf

Ryż jest lekkostrawny i polecany osobom, które nie tolerują glutenu. Kasze z kolei są świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz posiadają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że są polecane w diecie cukrzyków.

Niestety, okazuje się, że najbardziej popularna metoda przygotowania tego produktu zmienia jego końcowy efekt. O opinię zapytaliśmy dietetyka Halszkę Gędek: -/ Opinie w tej kwestii są podzielone. Taki produkt jest dopuszczony do obrotu, więc nie jest znacząco szkodliwy. Ja jednak polecam moim pacjentom, a szczególnie tym, którzy mają problem z gospodarką węglowodanową, żeby nie kupowali tych produktów w torebkach. Ryż i kasza w takim wydaniu są poddawane obróbce hydrotermicznej, co zwiększa ich indeks glikemiczny. Lepiej stawiajmy ja te gotowane bez folii.

Okazuje się, że sposób przygotowanie będzie miał wpływ na ostateczną wartość odżywczą danego produktu.

Szkodliwy arsen w żywności. Na które produkty powinniśmy uważać?

Wybrane dla Ciebie
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Barwnik nowej generacji. Może zrewolucjonizować operacje nowotworów u dzieci
Barwnik nowej generacji. Może zrewolucjonizować operacje nowotworów u dzieci
Rodzice wpadają w panikę. Ekspertka uspokaja: to nie choroba
Rodzice wpadają w panikę. Ekspertka uspokaja: to nie choroba
Przełomowe badanie. Niedobór plejotrofiny a objawy mózgowe zespołu Downa
Przełomowe badanie. Niedobór plejotrofiny a objawy mózgowe zespołu Downa
Korzysta tylko 1 na 10 dzieci. A to kluczowy element rozwoju
Korzysta tylko 1 na 10 dzieci. A to kluczowy element rozwoju