Dlaczego nie powinniśmy gotować kaszy i ryżu w woreczkach?
Każdy z nas próbuje się odżywiać w zdrowy i ekologiczny sposób. Chcemy, by jedzenie, które spożywamy, były wolne od szkodliwych związków chemicznych. Przygotowanie sypkich produktów w woreczkach typu kasza czy ryż, to ogromnie ułatwienie dla każdego z nas. Jednak specjaliści alarmują, że taki sposób gotowania może być szkodliwy dla naszego zdrowia.
Ryż jest lekkostrawny i polecany osobom, które nie tolerują glutenu. Kasze z kolei są świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz posiadają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że są polecane w diecie cukrzyków.
Niestety, okazuje się, że najbardziej popularna metoda przygotowania tego produktu zmienia jego końcowy efekt. O opinię zapytaliśmy dietetyka Halszkę Gędek: -/ Opinie w tej kwestii są podzielone. Taki produkt jest dopuszczony do obrotu, więc nie jest znacząco szkodliwy. Ja jednak polecam moim pacjentom, a szczególnie tym, którzy mają problem z gospodarką węglowodanową, żeby nie kupowali tych produktów w torebkach. Ryż i kasza w takim wydaniu są poddawane obróbce hydrotermicznej, co zwiększa ich indeks glikemiczny. Lepiej stawiajmy ja te gotowane bez folii.
Okazuje się, że sposób przygotowanie będzie miał wpływ na ostateczną wartość odżywczą danego produktu.