Jajko dla niemowlaka: od kiedy podawać?
Jajko dla niemowlaka to ważny składnik diety. Jest bardzo zdrowe, pożywne i można je przygotować na wiele sposobów. Sprawdzamy, od kiedy jajko dla niemowlaka będzie odpowiednie i jak je podać dziecku.
- 1. Jajko dla niemowlaka. Dlaczego jest ważnym składnikiem diety?
- 2. Kiedy jajko dla niemowlaka?
- 3. Rozszerzanie diety: jajko i jego wpływ na zdrowie
- 3.1. Jak przygotować jajko dla niemowlaka?
- 4. Jajka dla niemowlaka a alergia pokarmowa
- 4.1. Alergia na jajka a szczepienie
- 5. Czym zastąpić jajka dla niemowlaka?
1. Jajko dla niemowlaka. Dlaczego jest ważnym składnikiem diety?
Jajka to jedne z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Zawierają znaczną ilość przyswajalnych składników odżywczych o wysokiej strawności. Są cennym źródłem aminokwasów, w tym egzogennych, i kwasów tłuszczowych (także nienasyconych z rodziny omega−3 i omega−6). Dostarczają witamin (zwłaszcza rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D i E) i składników mineralnych (dominują sód, fosfor, chlor, potas, siarkę, wapń, magnez i żelazo).
Jajka są też jednym z bogatszych źródeł cholesterolu (jedno dostarcza ok. 186 mg tego składnika), który występuje głównie w żółtku jaja.
Całkowita wartość energetyczna jaja kurzego wynosi ok. 162 kcal/100 g.
2. Kiedy jajko dla niemowlaka?
Dzieciom zdrowym, bez alergii pokarmowej, jeszcze do niedawna wprowadzano jajka do diety po siódmym miesiącu życia, rozpoczynając od podawania żółtka w niewielkich ilościach. Białko mogło pojawić się w jadłospisie dopiero po ukończeniu przez dziecko pierwszego roku życia.
Te zalecenia jednak uległy zmianie. Według najnowszych wytycznych jajko w diecie niemowlaka można wprowadzić tak jak inne pokarmy uzupełniające, czyli między 17. a 26. tygodniem życia, przy czym podawać można zarówno samo żółtko, jak i całe jajko.
3. Rozszerzanie diety: jajko i jego wpływ na zdrowie
Białko jaja kurzego ze względu na cenny skład aminokwasowy stanowią międzynarodowy wzorzec białka dostarczanego dla człowieka. Uznaje się je za nutraceutyki o znaczeniu funkcjonalnym i żywieniowym, stąd zaleca się je spożywać regularnie.
Jajko dla niemowlaka to źródło:
- lizozymu (białka o działaniu przeciwbakteryjnym),
- lecytyny (ważnego fosfolipidu budującego każdą komórkę),
- retinolu (witaminy A),
- α-tokoferolu (witaminy E)
- immunoglobulin (przeciwciał).
Jajka zawierają składniki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, przeciwnowotworowym, wspomagającym działanie układu odpornościowego i przeciwdziałające nadciśnieniu.
3.1. Jak przygotować jajko dla niemowlaka?
Pierwsze jajko dla niemowlaka powinno być podane w niewielkiej ilości. Zaleca się, aby było dobrze ugotowane przez 10–15 min (a nie pasteryzowane, ani tym bardziej surowe!). Jeśli nie pojawią się objawy alergii jajko może gościć w diecie dziecka 2 razy w tygodniu.
W czasie wprowadzania jaja do diety dziecka warto kontynuować karmienie piersią.
Z czasem warto serwować dziecku jajeczniczę (białko powinno być dobrze ścięte), a także muffiny jajeczne.
4. Jajka dla niemowlaka a alergia pokarmowa
Jajko to drugi po mleku krowim głowny alergen pokarmowy. Najczęściej uczulają owoalbumina, owomucyna, owomukoid (alergen dominujący) i lizozym, które znajdują się w białku jaja kurzego. W żółtku zaś występują potencjalnie uczulające α-liwetyna, globuliny i lipoproteiny.
Warto też pamiętać, że przeciwciała wydzielane w surowicy osób z alergią na białka jaj kurzych silnie reagują z białkami mięsa indyka.
Objawy alergii na jajko to najczęściej:
- wymioty,
- ból brzucha,
- pokrzywka,
- biegunka,
- zaostrzenie zmian związanych z atopowym zapaleniem skóry,
- świąd,
- napady astmy.
Uczulenie na jajka nie musi trwać całego życia. Większość dzieci pozbywa się tej klinicznej reaktywności w ciągu pierwszych 3-4 lat życia.
4.1. Alergia na jajka a szczepienie
Szczepionki przeciwko odrze, śwince i różyczce (MMR) oraz szczepionka przeciwko kleszczowemu zapaleniu mózgu są produkowane na fibroblastach zarodków kurzych. Zawierają jednak nieznaczną ilość białka jaja kurzego i można je stosować u osób ze stwierdzoną alergią na to białko.
Dowiedziono, że szczepionka MMR nie zwiększa ryzyka wystąpienia poważnych reakcji alergicznych u pacjentów z alergią na białko jaja kurzego.
5. Czym zastąpić jajka dla niemowlaka?
Jajko to produkt wyjątkowy: jest bardzo zdrowe i ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w medycynie (owoalbumina jest wykorzystywana w badaniach jako modelowe białko wywołujące odpowiedź immunologiczną).
Jeśli jednak nasze dziecko nie może ich spożywać, w wypiekach można je zastąpić:
- siemieniem lnianym (np. można je dodać m.in. do ciasta naleśnikowego, pamiętając, że 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z trzema łyżkami gorącej wody zastępuje jedno jajko)
- rozdrobnionym widelcem bananem,
- musem jabłkowym,
- puree z suszonych moreli lub śliwek (te składniki mogą jednak zmienić smak ciasta).