Trwa ładowanie...

Sok z granatu - właściwości

 Ewa Rycerz
15.02.2020 10:03
Sok z granatu jest wskazany przy przeziębieniu - wspomaga odporność.
Sok z granatu jest wskazany przy przeziębieniu - wspomaga odporność. ((123RF) Sok z granatu jest wskazany przy przeziębieniu - wspomaga odporność.)

Sok z granatów traktowany był w starożytności jak życiodajny nektar. Doceniali go także medycy w średniowieczu, twierdząc, że jest płynem gwarantującym długowieczność. Dziś wiemy, że sok z granatu to bogactwo witaminy C i niezbędnych antyoksydantów. Łagodzi dolegliwości trawienne i uzupełnia braki witamin. Idealny dla dzieci, choć nie zaszkodzi także osobom dorosłym.

Granat jest prawdopodobnie najbardzej przebadanym owocem na świecie. Opublikowano wyniki ponad 200 badań na jego temat. Co ciekawe, potwierdzają one skuteczność soku przeciwko wolnym rodnikom, wskazują na działanie przeciwzapalne i zapobieganie chorobom serca.

Zdrowotne właściwości granatów
Zdrowotne właściwości granatów [5 zdjęć]

Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, przez co chroni nas przed chorobami układu krążenia,

zobacz galerię

Naukowcy wykazali także, że w granacie znajduje się dużo witaminy C, a największego skrabu granatu, czyli należących do przeciwutleniaczy polifenoli, jest w tych owocach aż trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie.

1. Sok z granatu kontra przeziębienie

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Sok z granatu powinny pić szczególnie osoby narażone na przeziębienia, w tym dzieci. Dlaczego? Pokrywa on aż 40 proc. dziennego zapotrzebowania na wspierającą odporność organizmu witaminę C. Co ważne, warto pić sok ze świeżych granatów, ponieważ proces pasteryzacji może obniżyć zawartość kwasu askorbinowego.

Przeczytaj koniecznie

2. Pierwsza pomoc przy problemach z trawieniem

Sok z granatów zawiera kwas cytrynowy oraz taninę, która ma właściwości ściągające. Dzięki tym składnikom łagodzi on problemy trawienne. Może być szczególnie przydatny w terapii stanów zapalnych jelit i leczeniu pacjentów z chorobą Crohna, a także innych chorób jelit i układu trawiennego.

3. Remedium na brak witamin

Niedobory witamin bywają niebezpieczne dla organizmu. Zbyt mała ilość potasu może powodować problemy z nawodnieniem organizmu i prawidłową pracą mięśni. Niedobór witaminy E prowadzi do apatii i rozdrażnienia. Może wystąpić także uszkodzenie nerwów.

Z kolei o odpowiedni poziom kwasu foliowego powinny zadbać kobiety w ciąży i planujące dziecko. Składnik ten jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, eliminując ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej.

Wszystkie te problemy można rozwiązać pijąc regularnie sok z granatu. Ciemnoczerwony napój posiada nie tylko witaminę C, ale także biorącą udział w tworzeniu się krwi witaminę K, potas, witaminę E oraz kwas foliowy. Wskazane jest spożywanie soku zwłaszcza jesienią i zimą.

4. Sok z granatów wspomaga pracę serca

Brytyjskie badania wykazały, że codzienne spożywanie soku z granatów wykazuje zdolność do poprawy przepływu krwi, utrzymując ścianki tętnic w prawidłowym stanie i spowalniając rozwój blaszki miażdżycowej. Zapobiega przez to chorobie wieńcowej. Co więcej, u pacjentów z miażdżycą, sok może redukować złogi i zwapnienia, obniża też poziom cholesterolu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze