Trwa ładowanie...

Warzywa i owoce, które są bogate w potas

Banany to niejedyne owoce bogate w potas
Banany to niejedyne owoce bogate w potas (123RF)

Niektórzy uważają, że najlepszym źródłem potasu są banany - 100 g to 395 mg tego cennego pierwiastka. Okazuje się jednak, że są inne, równie smaczne produkty, w których znajdziemy znacznie więcej potasu.

spis treści

1. Cenny potas

Potas znajdziemy w wielu produktach. Jego rola w organizmie jest bardzo istotna. Pomaga kontrolować ciśnienie krwi, przyspieszając wydalanie sodu, który odpowiada za nadciśnienie tętnicze.

Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego i mięśni, Dzięki niemu nasz mózg jest dotleniony, poprawia się zdolność myślenia, koncentracja.

Potas reguluje także gospodarkę wodną i pracę nerek. Jego niedobór objawia się skurczem mięśni i szybką akcją serca. Sprawia, że czujemy się senni, apatyczni, cierpimy na zaparcia. Dziennie zapotrzebowanie dla dorosłej osoby to 2000 - 3000 mg.

2. Buraki i botwina

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Lubisz barszcz czerwny? Pij go zatem na zdrowie! Buraki, to doskonałe źródło potasu. 100 g to 325 mg tego pierwiastka. Znajdziesz w nich również magnez - 23 mg, fosfor - 40 mg, wapń - 16 mg. Buraki to także źródło witaminy B6, A, E, K oraz kwasu foliowego. Dzięki temu buraki obniżają ciśnienie, chronią przed nowotworami, poprawiają pracę wątroby.

Jeśli buraki to i botwinka, która jest bogata w potas. Botwinka czyli młode liście i korzenie buraka ćwikłowego w 100 g zawierają aż 548 mg potasu. Świetnie smakują na surowo jako dodatek do sałatek, z jogurtem albo jako składnik chłodniku.

3. Bataty i białe ziemniaki

Pieczone słodkie ziemniaki czyli bataty w 100 g zawierają 542 mg potasu. Te bulwy są również bogate w witaminę A, E i witaminy z grupy B, szczególnie B6. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, sód, magnez, siarka, a także niewielkie ilości manganu i miedzi. Bogate w potas są także białe ziemianki. Jeden średniej wielkości pieczony ziemniak zawiera aż 941 mg potasu.

4. Pomidory

W sytuacji gdy mamy niedobory potasu można stosować suplementację - najlepiej naturalną. Poziom potasu można podwyższyć pijąc sok pomidorowy lub jedząc pomidory. Filiżanka soku zawiera aż 728 mg potasu. Pomidory zawierają także witaminy: A B1, B2, C, PP. Są źródłem minerałów, np. żelaza, fosforu, magnezu. Powinny znaleźć się w diecie diabetyków oraz osób będących na diecie odchudzającej.

5. Arbuzy

Przeczytaj koniecznie

Orzeźwiający arbuz składa się w ponad 90 proc. z wody. Ale dostarcza również innych cennych składników, m.in potasu. Już w dwóch plastrach arbuza znajdziesz 641 mg potasu.

Owoc jest również doskonałym źródłem likopenu, beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny i kryptoksantyny, które chronią przed nowotworami.

Z owoców najwięcej potasu zawierają suszone morele bo aż 1666 mg , na drugim miejscu są figi, 938 mg i awokado 600 mg.

6. Szpinak

Dieta niezwykle bogata w błonnik
Dieta niezwykle bogata w błonnik [10 zdjęć]

Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy,

zobacz galerię

W 100 g szpinaku znajduje się 580 mg potasu. Szpinak powinny spożywać osoby z nadciśnieniem, gdyż świetnie reguluje ciśnienie krwi. Ale potas to nie jedyny cenny składnik jaki znajdziemy w szpinaku. Warzywo zawiera beta karoten, luteinę, witaminę C oraz magnez. Warto dodać, że potas w połączeniu z magnezem doskonale reguluje pracę serca.

 

7. Fasola i soja

Jedna filiżanka pożywnej fasoli zawiera 739 mg potasu. Znajdziemy w niej również wapń i fosfor. Jest także doskonałym źródłem białka. Nie powinny jej jednak jeść kobiety w ciąży i osoby starsze, bo powoduje wzdęcia oraz gazy.

Sporo potasu zawiera także soja i podobnie jak fasola jest bogata w białko. Jedna szklanka dostarcza aż 676 mg potasu.

8. Łosoś i jogurt

Nie tylko warzywa i owoce są bogate w potas. W 100 g łososia atlantyckiego mieści się 390 mg potasu. Jogurt z kolei zawiera go mniej, bo 141, ale ma za to dobrze przyswajalne białko i wapń, cynk i fosfor.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze