5 z 7Dlaczego nie lubimy mięsa owczego?
Nie tylko cena mięsa owczego sprawia, że w Polsce sięgamy po nie tak rzadko. Niektórzy uważają, że jagnięcina i baranina są niesmaczne, łykowate, twarde i nieprzyjemnie pachną. Stereotyp ten funkcjonuje zwłaszcza wśród osób starszych. Pamiętają oni czasy, w których sprzedawane w sklepach mięso pochodziło od starych osobników.
Mięso owcze jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zwierzęta często hoduje się w sposób tradycyjny, ekologiczny. Niestety, smak ich mięsa doceniają cudzoziemcy, stąd ogromna jego cześć jest eksportowana. Baranina jest podstawą wielu dań zwłaszcza na Bliskim Wschodzie. Na południu Europy w ciągu roku przeciętny obywatel zjada kilkanaście kilogramów baraniny i jagnięciny rocznie, w Polsce - średnia spożycia to zaledwie 20 dkg na osobę.
Przeczytaj również: Działają na dzieci jak narkotyk. Powodują nadpobudliwość, bóle głowy