6 z 7Baranina na świecie
Kulinarni mistrzowie mają swoje sposoby na przyrządzenie mięsa owczego. Wiele restauracji z tego właśnie słynie. Jeśli jednak uda się nam kupić dobrej jakości mięso (najlepiej ekologiczne) możemy spróbować przygotować je samodzielnie. Można je dusić, piec lub grillować. Warto dobrze je przyprawić.
Podróżując po świecie, można zorientować się, jak bardzo popularnym mięsem jest baranina. Ceni się je nie tylko na zachodzie Europy, ale również w muzułmańskim kręgu kulturowym. Potrawy z baraniną w roli głównej to m.in.: pilaw (połączenie ryżu, warzyw i owczego mięsa), musaka (grecka zapiekanka z baraniego mielonego mięsa i bakłażanów), haggis (szkocka kiełbasa produkowana z baranich podrobów z dodatkiem wielu przypraw).
Przeczytaj również: Cenny pierwiastek. Jego niedobór sprawi, że zaczną wypadać ci włosy