Dieta dla dzieci z zaparciami

Dieta dla dzieci z zaparciami powinna zawierać produkty bogate w błonnik pokarmowy i uwzględniać większe spożycie napojów oraz pokarmów płynnych. Jeśli dziecko ma problemy trawienne, powinno spożywać posiłki regularnie, najlepiej 4-5 razy na dzień w mniejszych porcjach. Należy pamiętać o zjedzeniu pierwszego śniadania. Przy zaparciach i zatwardzeniu unikaj podawania maluchowi słodyczy, zwłaszcza tych czekoladowych, które powodują twardnienie stolca i utrudniają wypróżnienie.

Dieta dla dzieci z zaparciamiDieta dla dzieci z zaparciami
Źródło zdjęć: © 123rf

Przyczyny zaparć u dziecka

O zaparciu można mówić wtedy, gdy stolec jest oddawany rzadziej niż dwa razy w tygodniu lub jeśli masa kałowa jest zbita, twarda, czasami sucha i oddawana z wielkim trudem. Przy zaparciach dziecko może mieć napięty brzuszek, skarżyć się na ból brzucha i mieć kłopoty z wydaleniem kału. Przy silnych zaparciach na odbycie mogą pojawić się pęknięcia, spowodowane znacznym wysiłkiem podczas defekacji. Jeśli dziecko często cierpi na zaparcia i ma zatwardzenia, skontaktuj się z pediatrą.

Za przyczyny zaparću dzieci uważa się:

  • nieodpowiednią dietę – zawierającą mało błonnika i płynów,
  • nieregularne odżywianie się,
  • niedobór żelaza w organizmie,
  • alergie pokarmowe,
  • zwolnioną perystaltykę jelit,
  • zbyt małą aktywność ruchową,
  • żylaki odbytu,
  • niektóre choroby, np. niedoczynność tarczycy, cukrzyca,
  • wstrzymywanie stolca, np. na tle nerwowym.

#dziejesienazywo: Dieta wegańska u dzieci i kobiet w ciąży

U dzieci w wieku przedszkolnym problemy ze zrobieniem kupy mogą być wywołane nie tylko czynnikami fizjologicznymi, ale również psychicznymi. Dziecko może w ten sposób reagować na zmiany zachodzące w życiu rodziny, takie jak np. przeprowadzka, awantury rodziców czy narodziny rodzeństwa. Bardzo często problemy z zaparciami u malucha zbiegają się z posłaniem go do przedszkola. Toalety w przedszkolu nie zapewniają prywatności – zamki w drzwiach są często popsute i istnieje obawa, że ktoś zakłóci wizytę w ubikacji. Dziecko może krępować się załatwiać swoje potrzeby fizjologiczne w takich warunkach. Wstrzymywanie kupy prowadzi nieuchronnie do zaparć.

Dieta w zaparciach u dziecka

Przy problemach z zaparciami dziecko powinno spożywać posiłki regularnie, najlepiej o stałych porach, 4-5 razy na dzień po mniejsze porcje. Nie wolno zapominać o przygotowaniu maluchowi pierwszego śniadania, ponieważ rano wzrastają czynności wydzielnicze i ruchowe przewodu pokarmowego. Uczul dziecko, by starannie przeżuwało każdy kęs jedzenia. Dobrze rozdrobnione pokarmy nie zalegają w jelitach. Nie podawaj maluchowi produktów zapierających, takich jak gotowana marchewka, ryż, banany, czekolada czy wyroby ciastkarskie. Zwiększ w diecie dziecka spożycie ciemnego pieczywa, a zrezygnuj z pieczywa jasnego – zwłaszcza z bułek pszennych.

Podawaj maluchowi produkty, które działają rozwalniająco, np. płatki owsiane, otręby pszenne, mielone siemię lniane czy buraki. W diecie przy zaparciach powinny się również znaleźć surowe warzywa i soki warzywne. Pracę jelit wspomogą pektyny i błonnik zawarty w świeżych owocach: malinach, jeżynach, porzeczkach, truskawkach i czarnych jagodach. Jeśli dziecko ma problemy z szybką przemianą materii i przesuwaniem treści pokarmowej w jelitach, należy zwiększyć spożycie płynów, zwłaszcza niegazowanej wody mineralnej i fermentowanych napojów mlecznych – kefirów, jogurtów, maślanek.

Problemy z zaparciami u dziecka znikną, gdy ograniczysz potrawy mączne, np. knedle, kopytka, kluski, oraz produkty wzdymające, np. soczewicę, groch, fasolę, bób. Pamiętaj, by unikać tłustego jedzenia i ograniczyć spożycie jaj, zwłaszcza gotowanych na twardo. Zaparcia u dzieci są również często spowodowane przez nadmierne spożycie cukru, w tym jedzenie słodyczy oraz picie napojów gazowanych. Leczenie zaparć u dzieci można wspomóc przez wypicie szklanki soku z warzyw lub owoców na pół godziny przed zjedzeniem śniadania. Na zaparcia dobra jest również przegotowana woda z miodem wypita przed jedzeniem lub spożycie kilku suszonych śliwek moczonych w przegotowanej wodzie.

Źródła

  1. Albrecht P., Szajewska H., Jak żywić niemowlęta i małe dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3829-3.
Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu