6 z 9Witamina C
O witaminie C najczęściej mówi się w kontekście odporności. Działa antywirusowo, podnosi liczbę białych krwinek, a także jest bardzo silnym antyoksydantem. Uszczelnia również naczynia krwionośne.
Dobrym źródłem witaminy C są czerwona papryka, natka pietruszki i pomidory. Nie wolno jednak łączyć ich z ogórkiem, który zawiera askorbinazę, enzym rozkładający omawianą witaminę.
Witamina C jest bardzo wrażliwa na światło, powietrze i temperaturę (rozkłada się w czasie obróbki termicznej). By pozyskać jej duże ilości z warzyw i owoców, należy jeść je świeże i najlepiej surowe. Obierając je, należy zrezygnować z noży wykonanych ze stali nierdzewnej, gdyż przyspiesza ona rozkład witaminy C.
Jej wchłanianie osłabia również nikotyna, stres oraz niektóre leki, np. środki antydepresyjne i diuretyki.
Przeczytaj również: "Polska cytryna". Oczyszcza wątrobę i pomaga schudnąć