3 z 6Rak żywi się cukrem
Stwierdził to już na początku XX wieku niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg. Badacz odkrył, że metabolizm, czyli reakcje chemiczne dotyczące przemiany materii wszystkich guzów złośliwych, zależy od glukozy. Warburg otrzymał za to nawet Nagrodę Nobla. Lekarze odkrycie niemieckiego badacza wykorzystują do dzisiaj. Aby stwierdzić u pacjenta istnienie nowotworu, wykonują badanie, podczas którego wyszukują obszary pochłaniające najwięcej glukozy, czyli cukru prostego. Przyczyną takiego nadmiernego wchłaniania cukru jest zazwyczaj właśnie rak. Naukowcy odkryli też, że na tę chorobę zagrażającą życiu zapadają częściej ludzie otyli. Z badań wynika, że zachorowania mają związek z wyższym poziomem insuliny we krwi. Poziom tej substancji wzrasta wtedy, gdy spożywamy duże ilości cukru, a nasz organizm musi poradzić sobie z ogromnymi dawkami glukozy.