2 z 6Główna przyczyna tycia
Jeszcze do niedawna popularne było stwierdzenie, że za tycie odpowiedzialny jest tłuszcz. Jednak z ostatnich badań naukowych wynika, że winowajcą jest właśnie cukier. Znajdziemy go niemalże w każdym produkcie spożywczym. Mimo zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, by jeść nie więcej niż 6 łyżeczek białych kryształków dziennie, przeciętny Polak zupełnie nieświadomie zjada go 3 razy więcej (dane naukowe pokazują, że jemy aż 20 łyżeczek dziennie). A to najszybsza droga do otyłości. Dlaczego? Ponieważ cukier w organizmie zamienia się w tłuszcz, który "niespalony" odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Im więcej cukru i mniej ruchu, tym większe ryzyko otyłości. Poza tym cukier dostarcza nam dużo pustych kalorii. – Poza słodkim smakiem nie wnosi niczego dobrego do naszego menu – mówi dr hab. Wojciech Kolanowski z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.