Żywienie karmiącej mamy
Żywienie karmiącej mamy powinno być przede wszystkim odpowiednio zbilansowane i zróżnicowane. Owszem, istnieją pewne produkty, których trzeba raczej unikać, np. naszpikowane konserwantami wysoko przetworzone jedzenie, nie wspominając o kawie i alkoholu. Jednak nie radzimy za bardzo ograniczać menu. Nierzadko mamy unikają mleka, cytrusów czy orzechów, bo te produkty często uczulają. Nie ma jednak potrzeby stosować diety eliminacyjnej na wszelki wypadek i tym samym pozbawiać się wielu witamin i innych składników odżywczych.
1. Co jeść w czasie karmienia piersią?
Dieta dla karmiącej matki nie odbiega szczególnie od zwykłych zaleceń dla prawidłowej diety. Karmienie piersią wymaga dbania o to, by codzienne menu było odpowiednio zróżnicowane i zbilansowane.
Podstawą diety powinny być warzywa, na drugim miejscu - owoce. Zawierają wiele cennych witamin w postaci, która łatwo jest wchłaniana do organizmu. Kolejnym ważnym punktem dotyczącym żywienia karmiącej mamy są produkty zbożowe, najlepsze - z pełnego przemiału (pełnoziarniste i ciemne odmiany pieczywa, ryżu, mąki). Zawierają bowiem duże ilości błonnika zapobiegającego zaparciom. Są także bogate w składniki mineralne. Pożądane w diecie są także różne rodzaje kasz.
Kolejną ważną grupą produktów jest nabiał. To cenne źródło wapnia - dzięki niemu kości dziecka będą się odpowiednio rozwijały. Dla matki karmiącej ważne jest chude mięso i mięso czerwone - źródła żelaza i witamin z grupy B. Mama nie powinna zapominać także o rybach, zawierających kwasy tłuszczowe Omega-3. Dobrze jest serwować je 2-3 razy w tygodniu. Korzystnie wpływają na rozwój układu nerwowego maluszka.
Po urodzeniu dziecka, w czasie okresu laktacji, nie unikajmy żadnej grupy produktów. Starajmy się jednak pamiętać, jak wygląda nasze menu, co jadłyśmy. Jeśli maluszka boli brzuch lub będzie miało biegunkę i będzie marudne - łatwiej stwierdzimy, czy któryś ze spożytych produktów może wywołał taki stan. Z poszczególnych produktów rezygnujemy dopiero wówczas, jeśli okaże się, że dziecko jest alergikiem, ma uczulenie na jakiś rodzaj pokarmu.
Dieta karmiącej mamy powinna zawierać odpowiednią ilość płynów, czyli około 2 litrów dziennie. Może to być woda, soki naturalne, najlepiej niesłodzone, a także herbatki ziołowe lub owocowe. Raczej odradza się mocną herbatę i kawę. Kofeina nie posłuży dziecku, a nie ma wątpliwości, że się do malucha przedostanie.
2. Zakazy w czasie karmienia piersią
Alkohol podczas karmienia piersią jest zakazany w każdej ilości. Wiadomo, że alkohol nie ma problemu z dostaniem się do pokarmu matki i to bardzo szybko po wypiciu. Drinki odstawmy więc na późniejszy termin, kiedy dziecko nie będzie potrzebowało mleka matki. Równie niewskazana jest kawa i mocna herbata, a także napoje energetyzujące.
Odchudzanie po ciąży trzeba także odłożyć na czas po karmieniu piersią. Zapotrzebowanie energetyczne dla karmiącej mamy jest podobne do tego, jakie miała w czasie ciąży, a nawet większe. Zależy ono oczywiście od trybu życia, wzrostu i wagi mamy karmiącej. Gwałtowne odchudzanie może prowadzić do rozbijania komórek tłuszczu, które magazynują wiele toksycznych substancji. Ich uwolnienie prowadzi do przedostawania się toksyn do pokarmu i organizmu dziecka.