6 z 11Hamburgery z wieprzowiną
Zdrowsza wersja hamburgerów, wymagająca troszkę więcej pracy. Jednak efekt wart jest poświęcenia czasu i energii.
Składniki:
- 0,5 kg łopatki,
- 1 litr wody,
- sól morska,
- sos sojowy,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- czubryca czerwona,
- majeranek,
- pieprz,
- chilli w proszku,
- oliwa,
- 4 bułeczki pełnoziarniste,
- papryka,
- ser żółty,
- cebula,
- ogórek konserwowy.
Wykonanie:
Do litra wody dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, liść laurowy i ziele angielskie. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po tym czasie łopatkę wyjmujemy i posypujemy obficie czubrycą czerwoną i pieprzem. Sól, majeranek i chilli stosujemy oszczędnie. Mięso skrapiamy oliwą, wkładamy do rękawa do pieczenia i zamykamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Pieczemy około godziny, co jakiś czas sprawdzając. Po wyjęciu pozwalamy mu troszkę wystygnąć.
Bułeczki kroimy na pół. Paprykę i ogórka kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Ser żółty ścieramy na tarce. Na bułeczkę najpierw kładziemy przestudzoną i rozkruszoną wieprzowinę, następnie paprykę, ogórka i cebulę. Można podać z majonezem. Smacznego!