5 z 11Pierś z kurczaka z fasolką szparagową
Pierś z kurczaka lubią chyba wszyscy. Dobrze przyrządzona jest soczysta i krucha. Gdy włożymy ją w marynatę, a później położymy na patelni grillowej, będzie dodatkowo bardzo aromatyczna.
Składniki:
- Marynata:
- litr wody,
- łyżka sosu sojowego,
- listek laurowy,
- trzy ziarenka ziela angielskiego.
Reszta:
- jedna podwójna pierś z kurczaka,
- przyprawy: bazylia suszona, tymianek, pieprz ziołowy,
- 1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej,
- sok z cytryny,
- ziemniaki.
Wodę, sos sojowy i przyprawy łączymy. Wkładamy mięso i odkładamy je na dobę. Po tym czasie wyjmujemy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w przyprawach. Patelnię grillową nagrzewamy bez oleju. Grillujemy pokrojoną pierś. W tym samym czasie wstawiamy do gotowania ziemniaki. Fasolkę rzucamy na gorącą wodę i gotujemy około 5-7 minut.