7 z 11Pełnoziarnista pizza
Fast food, ale zdrowy. Z pomidorami, serem mozzarella i świeżymi ziołami. Palce lizać.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- szczypta soli,
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży,
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżeczki rozmarynu,
- 1 łyżeczka czosnku w proszku.
Farsz:
- 2-3 dojrzałe, słodkie pomidory,
- 2 kulki sera mozzarella,
- świeża bazylia,
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- kilka oliwek.
Wykonanie:
Wymieszaj dwa rodzaje mąki potrzebne do wyrobu ciasta. Dodaj cukier, sól, przyprawy. Znowu dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj wodę i wyrabiaj ciasto delikatnie, ale stanowczo, przez około 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być już dobrze wymieszane. Uformuj z niego kształt przypominający okrąg pizzy.
Mozzarellę pokrój w poziome plastry, pomidory umyj i też pokrój. Do koncentratu pomidorowego dolej wodę i wymieszaj. Powstałym sosem posmaruj ciasto. Wyłóż na nie pokrojone w plasterki (lub całe, jak wolisz) oliwki, ser i pomidory. Wstaw do nagrzanego na około 180 stopni piekarnika na 25 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy pizza jest gotowa.
Dla lepszego efektu jedną kulkę mozzarelli możesz zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać pizzę w połowie czasu pieczenia. Smacznego!