6 z 7Japońska dieta
Jeśli Japonia – to sushi. To właśnie dzięki rybom i owocom morza dieta Japończyków bogata jest w kasy omega-3, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu, wspierają odporność organizmu, zapobiegają chorobom kości. Ryby to jednak nie wszystko.
Na szczególne wyróżnienie w kuchni japońskiej zasługuje dieta mieszkańców Okinawy. Ich menu, to głównie produkty takie jak soja, ryż, słodkie ziemniaki, liczne owoce i warzywa. To prawdopodobnie dzięki diecie, mieszkańcy Okinawy są jednymi z najdłużej żyjących ludzi na świecie. Na ten temat prowadzone były nawet badania, podczas których analizowano klimat wyspy. Choć nie odkryto wtedy niczego, co mogłoby prowadzić do rozwiązania zagadki długowieczności, uwaga badaczy skupiła się na diecie Japończyków. Okazuje się bowiem, że zawiera duże ilości antyutleniaczy pochodzących z warzyw i owoców. Mieszkańcy Okinawy unikają jednocześnie cukrów prostych, rzadko piją alkohol, jedzą mięso czy nabiał.