Kolorowe śniadanie
Kolorowe śniadanie dla dziecka. Przygotowując dziecku śniadanie, pamiętajmy, żeby miało wszystkie potrzebne składniki odżywcze.
Kolorowe śniadanie dla dziecka. Przygotowując dziecku śniadanie, pamiętajmy, żeby miało wszystkie potrzebne składniki odżywcze.
Porcja risotto. Risotto to klasyczna włoska potrawa. To danie z ryżu nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie opracowania specjalnej techniki przygotowania ryżu i dobrania odpowiednich dodatków.
Chlebek dyniowy. Wartość kaloryczna dyni jest dość niska – 100 g świeżej masy to około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. To bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i...
Naleśniki z jagodami. W jagodach znajdują się ważne pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Napary z suszonych owoców jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje...
Zdrowy makaron. Grzyby świetnie zastępują mięso, bo tak jak ono mają dużo białka. Badania wykazały, że substancje zawarte w grzybach – glukany, potrafią niszczyć komórki rakowe. Warto więc zastanowić się, czy do naszego następnego obiadu nie dodamy...
Kurczak z grilla. Mięso drobiowe jest soczyste, kruche i miękkie, po obróbce cieplnej ma delikatny smak i przyjemny zapach. Ponadto zawiera duże ilości cennych witamin z grupy B, utrzymując w zdrowiu system nerwowy oraz wzmacniając system...
Danie z krewetkami. Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź...
Makaron z brokułami. Brokuł zwyczajny, główny składnik pasty, często nazywany jest zielonym kalafiorem. Jednak brokuł jest bogatszy od kalafiora w składniki pokarmowe, a jego miąższ jest delikatniejszy i smaczniejszy. To wyjątkowe warzywo...
Dip i warzywa. Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu – działającego antystresowo i niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni.
Okrągłe ciasteczka. Mufinki to okrągłe ciastka w kształcie babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami), jak i wytrawnymi (np. z warzywami albo nawet z mięsem). Jest to deser...
Ciasto francuskie z nadzieniem. Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest...
Deser canele. Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich...
Deser z jabłkami. Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin: A, B1, B2, C i E. Bardzo dobrze regulują przemianę materii. Są stosowane w różnych dietach odchudzających.
Kruche ciasteczka. Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii. Ten rodzaj bakalii zawiera wiele drogocennych, korzystnie oddziałujących na zdrowie składników. Jest to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, ponadto zawiera także dużo...
Smażona ryba. Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca.
Danie z krewetkami. Krewetki są bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają selen, miedź, potas, magnez i fosfor. W 100 g produktu znajduje się poniżej 2% tłuszczu, a tym samym zawierają ok. 97 kilokalorii.
Sałatka z krewetkami. Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Łosoś z brokułem. Łosoś jest bardzo cenionym i popularnym na stołach wszystkich kuchni pożywieniem. Poza wyśmienitym smakiem posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz liczne minerały.
Zdrowe danie z ryżem. Jedzenie ryżu obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, neutralizuje nadmiar soków w żołądku, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na nasze serce. Ryż dzięki zawartości białka buduje nasze mięśnie.
Zdrowa sałatka warzywna. Szparagi to bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, przeciwutleniacze, witaminy C i E oraz β-karoten. Spożywając szparagi, dostarczymy do naszego organizmu również cennych...