4 z 8Szaszłyki rybne
Szaszłyki kojarzą nam się z latem i wspólnym, rodzinnym grillowaniem. Już na samą myśl o grillowanych szaszłykach niejednemu cieknie ślinka z ust. Jak poczuć smak lata w środku zimy? Zrobisz to z łatwością, jeśli posiadasz w domu elektryczny grill, piekarnik lub patelnię teflonową, na której każde mięso zgrillujesz bez dodatku tłuszczu.
Aby ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa w diecie dziecka, zamiast tradycyjnego karczku, szynki lub wołowiny dodawanej do szaszłyków, wybierz zdrową rybę – łososia, który zawiera mnóstwo cennych kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych do prawidłowego rozwoju mózgu dziecka, cynk i selen wzmacniające odporność, potas oraz jod niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Łosoś doskonale smakuje w towarzystwie ananasa lub mango, które dzieci lubią.
Wybierając rybę do szaszłyków, pamiętaj, aby nie były to gotowe paluszki lub nuggetsy, które składają się z kalorycznej panierki i mielonki rybnej, czyli różnych gatunki ryb, ości i skóry. Jeśli jednak twoje dziecko za nimi przepada, przygotuj je własnoręcznie w domu, zamiast kupować gotowy produkt w supermarkecie.