5 z 8Szaszłyki drobiowe
Tradycyjne szaszłyki, które kochają zarówno dorośli, jak i dzieci, niestety są bardzo kaloryczne – zazwyczaj marynaty do mięs zawierają olej i dodatki smakowe, są również dosładzane. W dodatku mięso, które wybieramy na wspólne grillowanie, jest tłuste. Jak przygotować zdrowy mięsny szaszłyk dla maluchów? Marynatę przygotuj samodzielnie – wystarczy odrobina aromatycznych przypraw, możesz także do smaku dodać łyżeczkę miodu.
Zamiast czerwonego mięsa wybierz wegetariańskie kulki sojowe, chude mięso z kurczaka lub indyka o dużej zawartości białka. Nie zapominaj o warzywach i owocach – pełnych witamin, składników mineralnych i błonnika, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich systemów w organizmie. Jako dodatek wybierz pyszne sosy do szaszłyków: czosnkowy, tzatziki, ziołowy, owocowy, salsa czy guacamole. Każdy z nich przygotuj samodzielnie.