Zdrowe chipsy - jak je przygotować?
Chipsy to jedna z ulubionych przekąsek dzieciaków. Niestety, te w paczkach, które możesz kupić praktycznie w każdym sklepie często są pełne konserwantów, sztucznych barwników i soli. Nie musisz jednak od razu wprowadzać bezwzględnego zakazu jedzenia chipsów, wystarczy że sama przygotujesz pyszne i zdrowe chipsy z warzyw. Tymi możecie się zajadać bez wyrzutów sumienia.
1. Chipsy selerowe
Składniki:
- seler,
- oliwa z oliwek,
- ulubione przyprawy.
2. Przygotowanie
Na początek obierz selera ze skóry i umyj pod bieżącą wodą. W międzyczasie rozgrzej piekarnik (z termoobiegiem) do 200 stopni Celsjusza. Pokrój selera na bardzo cienkie plastry. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż kawałki selera posmaruj delikatnie oliwą z oliwek i posyp ulubionymi przyprawami. Seler idealnie smakuje w połączeniu z papryką chilli i czosnkiem. Niech plasterki selera pozostaną w piekarniku przez ok. 20 minut. Aby były smaczne muszą dobrze wyschnąć.
3. Chipsy z buraka
Składniki:
- burak,
- przyprawy.
4. Przygotowanie
Buraki obierz u umyj. Pokrój w cienkie plasterki. Piekarnik (z termoobiegiem) rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a na nim rozłóż plastry buraka. Piecz przez ok. 25 minut. Sprawdź czy chipsy są wystarczająco chrupiące. Jeśli nie, pozostaw je w piekarniku na kolejne 10 minut.
5. Chipsy arbuzowe
Do przygotowania tych chipsów będziesz potrzebować suszarki do grzybów i owoców. Arbuza pokrój ostrożnie na cienkie plastry i ułóż w suszarce. Owoce powinny być suszone na najwyższym programie przez ok. 10 godzin. To czasochłonne zadanie, ale arbuzowe chipsy sprawią twoim dzieciakom mnóstwo przyjemności.
6. Chipsy z batatów
Składniki:
- bataty,
- różowa sól.
7. Przygotowanie
Bataty są równie smaczne co tradycyjne ziemniaki, ale mają zdecydowanie słodszy smak. W połączeniu z różową solą będą smakowały wyśmienicie. Obierz bataty i umyj. Pokój na cienkie plastry i oprósz solą. Na blaszce rozłóż papier, a następnie na nim bataty. W piekarniku (z termoobiegiem) rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza piecz warzywa przez 10 minut aż będą chrupiące. Uważaj – bataty bardzo łatwo spalić.