Zasady diety dla cukrzyka
Spożywanie odpowiednich posiłków w przypadku diabetyków ma kluczowe znaczenie dla ich zdrowia. Jadłospis cukrzycowy powinien być dobrze skomponowany i składać się ze zdrowych i świeżych produktów. Odpowiednia dieta musi być również poparta systematyczną aktywnością fizyczną.
Osoby chore na cukrzycę, aby prawidłowo funkcjonować, nie mogą także zapominać o przyjmowaniu leków zleconych przez lekarza i regularnym kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Cukrzyk nie może pozwolić sobie na zjedzenie byle czego – aby prawidłowo funkcjonować, musi wiedzieć, jakie są prawidłowe zasady odżywiania.
1. Ogranicz spożywanie tłuszczów
Pierwszą ważną zasadą, o której powinien pamiętać każdy cukrzyk, jest ta, by używać tylko zdrowego tłuszczu, czyli najlepiej oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub lnianego. W przypadku cukrzyków wystąpienie chorób układu krążenia jest dużo wyższe niż u osób zdrowych, dlatego powinny one ograniczyć spożywanie tłuszczu zwierzęcego.
Mięsa nie należy eliminować z diety, trzeba jednak zadbać o to, by było ono chude. Najlepiej spożywać je w formie grillowanej, gotowanej lub pieczonej.
2. Produkty bogate w błonnik i ryby
Dieta cukrzycowa musi również składać się ze składników bogatych w błonnik takich jak: ryż, kasza, makaron, pełnoziarniste pieczywo, warzywa i owoce. Błonnik odgrywa istotną rolę w procesie regulacji ilości cukru we krwi. Ważne jest również, by diabetycy spożywali regularnie ryby. Najlepiej, jeśli znajdą się one w jadłospisie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Jedzenie ryb wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.
3. Unikaj cukru
Dieta diabetyków nie powinna być monotonna, należy urozmaicać tradycyjne przepisy, aby równocześnie były smaczne i zawierały jak najmniej tłuszczu i prostych cukrów, a jak najwięcej witamin i błonnika. Za wszelką cenę należy powstrzymać się od jedzenia pokarmów słodzonych białym cukrem oraz słodyczy.
To też warto wiedzieć
Jeśli musimy coś posłodzić, lepiej to zrobić niewielką ilością miodu. Niezdrowe jest również korzystanie z gotowych sosów do sałatek, ponieważ zawierają one duże ilości cukru. Zdecydowanie lepiej samodzielnie przygotować dressing.
Diabetyk powinien planować każdy swój posiłek. Nie może pozwolić sobie na choćby odrobinę szaleństwa. Dieta osób chorych na cukrzycę powinna być dokładnie rozplanowana, by wiedzieć co, kiedy i w jakiej ilości należy zjeść. Najlepiej, jeśli posiłki spożywane są regularnie, co około trzy godziny.