Wymienniki węglowodanowe pozwalają kobietom w ciąży cierpiącym na cukrzycę urozmaicać dietę. Dieta w cukrzycy ciążowej nie musi być monotonna, jeśli tylko sięgniesz po substytucyjne produkty spożywcze o podobnym indeksie glikemicznym. Wymiennik węglowodanowy to termin używany w diabetologii służący do porównywania ze sobą produktów, które zawierają taką samą ilość węglowodanów i powodują podobny wzrost glikemii we krwi. Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW) to jakieś 10-12 g przyswajalnych węglowodanów zawartych w określonej ilości pożywienia, co odpowiada 50-70 kcal. Np. 1 WW zawarty jest w średniej wielkości ziemniaku oraz w kromce razowego chleba o masie 20 g.
Zobacz film: "Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży"
1. Tabele wymienników węglowodanowych
Przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia zostały opracowane specjalne tabele z wymiennikami węglowodanowymi, które pomagają osobom z cukrzycą urozmaicać dietę. Podane w tabeli ilości wymienników węglowodanowych, możliwe do spożycia przez chorego, np. 2 WW – pozostawiają do wyboru albo dwa średniej wielkości ziemniaki, albo dwie kromki razowego chleba. Poniżej znajdziesz tabele wymienników węglowodanowych określonych grup produktów spożywczych.
1.1. Słodycze
Nazwa produktu | Ilość zawierająca 1 WW | Miara produktu |
---|
Baton czekoladowy | 16 g | 1/3 batona |
Czekolada | 15 g | 1/6 tabliczki o wadze 100 g |
Lody śmietankowe | 25 g | 1 gałka |
Miód | 15 g | 1 łyżeczka |
Tort orzechowy | 20 g | mała porcja |
1.2. Pieczywo i ciasto
Nazwa produktu | Ilość zawierająca 1 WW | Miara produktu |
---|
Chleb biały | 20 g | 1 kromka |
Chleb razowy | 25 g | 1 kromka o grubości 0,5 cm |
Chleb pszenny mieszany | 20 g | 1 średnia kromka |
Chleb tostowy | 25 g | 1 kromka |
Chleb graham | 20 g | 1 średnia kromka |
Pieczywo chrupkie | 15 g | 1,5 kromki |
Pączki | 25 g | ½ sztuki |
Ciasto drożdżowe | 30 g | 1 mała porcja |
Ciasto biszkoptowe | 30 g | 1 mała porcja |
Paluszki | 15 g | 15 sztuk |
Krakersy | 15 g | 3 sztuki |
1.3. Produkty zbożowe
Nazwa produktu | Ilość zawierająca 1 WW | Miara produktu |
---|
Mąka pszenna | 15 g | 1 łyżka stołowa |
Mąka żytnia | 20 g | 1,5 płaskiej łyżki stołowej |
Mąka kukurydziana | 20 g | 1,5 płaskiej łyżki stołowej |
Kasza jęczmienna | 20 g | 1 płaska łyżka stołowa |
Kasza gryczana | 16 g | 1 płaska łyżka stołowa |
Ryż suchy | 20 g | 2 łyżki stołowe |
Płatki owsiane | 25 g | 4 łyżki stołowe |
Płatki kukurydziane | 15 g | 3 czubate łyżki stołowe |
Makaron gotowany | 40 g | 1 mała porcja |
1.4. Produkty mleczne
Nazwa produktu | Ilość zawierająca 1 WW | Miara produktu |
---|
Mleko 2,0% | 250 ml | 1 szklanka |
Mleko 3,2% | 250 ml | 1 szklanka |
Śmietana 18% | 250 ml | 1 szklanka |
Jogurt light | 175 ml | 1 porcja |
Kefir 1,5% | 250 ml | 1 szklanka |
Mleko skondensowane | 100 ml | ½ szklanki |
Mleko w proszku | 20 g | 4 łyżeczki |
Twaróg | 330 g | 12 łyżek |
Serek homogenizowany | 250 ml | 1 kubeczek |
1.5. Owoce i przetwory owocowe
Nazwa produktu | Ilość zawierająca 1 WW | Miara produktu |
---|
Jabłko | 100 g | 1 średnie |
Gruszka | 100 g | 1 mała |
Truskawki | 160 g | 10 sztuk |
Pomarańcza | 140 g | 1 średnia |
Brzoskwinie | 100 g | 1 sztuka |
Banany | 70 g | 1/3 sztuki |
Grejpfrut | 125 g | ½ sztuki |
Cytryna | 300 g | 2 sztuki |
Mandarynki | 150 g | 2 sztuki |
Czereśnie | 90 g | 20 sztuk |
Maliny | 140 g | 1 szklanka |
Porzeczki czarne | 160 g | 1 szklanka |
Arbuz | 160 g | 1 porcja |
Sok jabłkowy | 100 ml | ½ szklanki |
Sok pomarańczowy | 110 ml | ½ szklanki |
Dżem niskosłodzony | 20 g | 2 łyżeczki |
Dżem wysokosłodzony | 10 g | 1 łyżeczka |
1.6. Warzywa
Nazwa produktu | Ilość zawierająca 1 WW | Miara produktu |
---|
Pomidory | 400 g | 5 średnich sztuk |
Ogórki | 500 g | 5 średnich sztuk |
Marchew | 100 g | 2 średnie sztuki |
Groszek konserwowy | 80 g | 1/3 małej puszki |
Kalafior | 500 g | 1 średnia sztuka |
Cebula | 120 g | 2 sztuki |
Papryka | 125 g | 1 sztuka |
Sałata | 1000 g | 5 średnich główek |
Rzodkiewka | 500 g | 50 sztuk |
Buraki | 160 g | 2 średnie sztuki |
Por | 200 g | 2 średnie sztuki |
Seler | 160 g | ½ sztuki |
Szpinak | 170 g | 2 porcje |
Kapusta biała/czerwona | 200 g | 6 liści |
Kukurydza konserwowa | 60 g | 1/6 dużej puszki |
1.7. Ziemniaki i produkty ziemniaczane
Nazwa produktu | Ilość zawierająca 1 WW | Miara produktu |
---|
Ziemniaki | 65 g | 1 średni |
Chipsy | 30 g | 1 opakowanie |
Frytki | 30 g | 6 średnich sztuk |
2. Stosowanie wymienników węglowodanowych
Wymienniki węglowodanowe w prosty sposób pozwalają zastępować określone porcje jednych produktów żywieniowych odpowiednimi porcjami innych, dostarczających tyle samo węglowodanów. Najlepiej wymieniać produkty z tej samej grupy żywieniowej, np. jedne owoce zastępować innymi owocami. Na opakowaniach wielu produktów podawana jest zawartość składników odżywczych. Na jej podstawie można obliczyć ilość zjedzonych WW. Inaczej jest w przypadku żywności kupowanej „na sztuki” lub „na wagę”. To właśnie dla niej zostały opracowane tabele wymienników węglowodanowych.
SYSTEM WYMIENNIKÓW WĘGLOWODANOWYCH 1 WW = 10-12 g węglowodanów 1 WW podwyższa poziom cukru we krwi o 30-50 mg% 1 jednostka insuliny obniża poziom cukru we krwi o 30-50 mg% |
---|
Stosowanie systemu wymienników węglowodanowych jest bardzo istotne dla tych kobiet w ciąży, które samodzielnie wyliczają sobie dawkę insuliny do posiłku. |
Joanna Krocz
Komentarze