5 z 7Mniejsza ilość antybiotyków i hormonów
Krowy, które karmione są trawą oraz ziarnem, zdolne są w sposób naturalny przybrać na masie. Zwierzęta pasące się na pastwisku są również zdrowsze. Gdy przebywają zamknięte w oborze, ryzyko przeniesienia chorobotwórczych bakterii pomiędzy poszczególny sztukami bydła, jest znacznie wyższe. – Należy zaznaczyć, że w Polsce zabronione jest prewencyjne stosowanie antybiotyków u zwierząt hodowlanych. Jednak ze względu na warunki życia zwierząt, te przebywające na pastwisku będą zdrowsze i konieczność uzasadnionego medycznie podawania leków będzie rzadsza. – mówi dr Krystyna Pogoń. I dodaje: Często mówi się również o tym, że hodowla ekologiczna bydła jest lepsza niż konwencjonalna. Tak naprawdę różnice jakościowe mięsa są tu nieznaczne, najważniejsze jednak, by kupować je ze sprawdzonego źródła. Mięso musi być przebadane, wolne od chorobotwórczych bakterii i innych zanieczyszczeń. W przypadku zwierząt karmionych paszą nieznanego pochodzenia, istnieje ryzyko, że skażenia z paszy przedostaną się także do mięsa. Zjawisko to może dotyczyć substancji naturalnie występujących w zbożach porażonych pleśnią jak mykotoksyny, czy też zanieczyszczeń środowiskowych jak dioksyny.