Witaminy w ciąży nie są wcale potrzebne
Przyjmowanie witamin w ciąży to strata pieniędzy – twierdzą naukowcy. Swoje najnowsze stanowisko opublikowali w czasopiśmie "Drug and Therapeutics Bulletin".
Ciąża to czas, kiedy w organizmie kobiety zachodzi szereg zmian. Dlatego też każda przyszła mama powinna zdrowo się odżywiać, włączając do diety nie tylko warzywa i owoce, ale także kasze, ryby, zdrowe tłuszcze. Niestety, spora część ciężarnych zamiast zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zaczyna w tym okresie przyjmować sztuczne witaminy.
- Przyjmowanie syntetycznych suplementów diety jest stratą czasu i pieniędzy, ponieważ minerały zawarte w tych produktach nie poprawiają stanu zdrowia dziecka – zauważają lekarze. I dodają, że kobiety często decydują się na przyjmowanie dodatkowych witamin głównie pod wpływem reklam. Tymczasem każda dodatkowa suplementacja powinna być poprzedzona badaniami krwi.
Jest jednak jeden wyjątek. To kwas foliowy, który należy przyjmować jeszcze przed zajściem w ciążę. Związek ten zwany jest także witaminą B9 lub witaminą B12. Pełni niezwykle ważną rolę: współuczestniczy w rozwoju wszystkich komórek w organizmie.
Przyjmowanie kwasu foliowego przed zajściem w ciążę oraz w pierwszym trymestrze pozwala zapobiec wadom cewy nerwowej u płodu. O ile jednak stosowanie witaminy B9 jest zasadne, o tyle innych suplementów – nie zawsze. Co więcej – w niektórych skrajnych przypadkach może doprowadzić do przedawkowania witamin.
Dlatego naukowcy zwracają uwagę, by zamiast sztucznych medykamentów, kobiety w ciąży włączył do swojej diety więcej świeżych warzyw i owoców, ryby, kasze i zboża. Zdaniem ekspertów, panie, które przyjmują preparaty witaminowe, czują się usprawiedliwione i nie zmieniają nawyków żywieniowych.
Tymczasem to właśnie między innymi od tych nawyków zależy sposób odżywiania dziecka w przyszłości. Jak zaznaczają eksperci – tylko 30 proc. przebadanych przez nich kobiet spożywało dziennie pięć porcji warzyw i owoców. Tylko 11 proc. ciężarnych je ryby - bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają rozwój mózgu.
Równocześnie zwracają uwagę, że poza kwasem foliowym, kobiety w ciąży powinny zażywać witaminę D, która odpowiada za budowę kości.
Janet Fyle z Royal College of Midwives zaznacza też, że kobiety spodziewające się dziecka wcale nie muszą jeść za dwoje. Powinny za to jeść dla dwojga, a co za tym idzie urozmaicić dotychczasowe dania.
Zapotrzebowanie kaloryczne dla kobiety w ciąży wynosi średnio 2400 kcal.