2 z 10Brokuły
Te zielone warzywa z gałązkami w kształcie różyczek mają ogromną moc. Dzięki dużej zawartości potasu pomagają w wydalaniu z organizmu nadmiaru sodu, udrażniają naczynia krwionośne, a dzięki temu przyczyniają się do spadku ciśnienia tętniczego. W wielu badaniach udowodniono, że dieta bogata w brokuły chroni przed chorobami serca.
Brokuły to bogactwo składników odżywczych. Zawierają niezbędny błonnik, witaminę C, kwas foliowy, witaminę A i K. Oprócz tego mogą poszczycić się obecnością wielu minerałów: wapnia, potasu, fosforu, sodu, magnezu, żelaza i cynku.
Pomogą w utrzymaniu zdrowia oczu – to dzięki luteinie, witaminie B2 oraz witaminie C. Wzmocnią stawy i sprawią, że będą one bardziej elastyczne. Takie właściwości zawdzięczają również witaminie C, która warunkuje wytwarzanie kolagenu. Ten z kolei jest potrzebny do budowy chrząstek.
Zielone różyczki są niskokaloryczne i idealnie nadają się na przyrządzanie pysznych potraw dla zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.