4 z 6Śledzie
Niską zawartością metali ciężkich charakteryzują się także śledzie. Ten gatunek ryb jest, zaraz po karpiu, najczęściej spożywany w święta Bożego Narodzenia.
Śledzie, podobnie jak pstrąg, są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. 100 g świeżych ryb to od 941 do 1290 mg EPA i DHA, z kolei 100 g śledzi wędzonych to 708 mg omega-3, a 100 g konserwy ze śledzi mają aż 1356 EPA i DHA.
Śledzie są dobrym źródłem wapnia, powinny je jeść osoby, mające problem z kośćmi, np. cierpiące na osteoporozę. W 100 g śledzi znajduje się do 82 mg wapnia, taka sama ilość mleka to ok. 120 mg wapnia.
Śledzie to także łatwo przyswajalne białko. 100 g ryby ma 18,1 g tego składnika, przy czym zalecane dzienne spożycie białka dla osób dorosłych wynosi 0,9g/kg masy ciała.
Śledzie są także bogate w witaminę D, fosfor, magnez, potas, jod, niacynę i witaminę B12.