5 z 6Makrela atlantycka
Choć zawiera umiarkowaną ilość witaminy D, jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera też niewiele substancji toksycznych. Makrela jest czwartym gatunkiem na liście najbardziej odżywczych ryb.
W 100 g świeżej makreli znajduje się 18,6 g białka, czyli niemalże połowa dziennego zapotrzebowania na ten składnik u dorosłej kobiety i ponad 30 proc. zapotrzebowania dla dorosłego mężczyzny.
Makrelę powinny jeść osoby, które borykają się z niedoborem witaminy B12. 100 g tej ryby dostarcza aż 145 proc. zapotrzebowania dziennego na ten składnik. Pokrywa także 63 proc. zapotrzebowania na selen, 19 proc. na magnez, 45 proc. na niacynę. W mniejszym stopniu jest też źródłem żelaza, witaminy E, A, C, K oraz cynku i miedzi.
Mowa tutaj o makreli atlantyckiej. Makrela królewska zawiera dość duże stężenie rtęci i jej spożywanie nie jest polecane, szczególnie dzieciom, kobietom w ciąży, planującym ciążę ani w okresie karmienia piersią.