3 z 6Łosoś
Gdy jego mięso zostanie odpowiednio przyrządzone, jest soczyste, chude i delikatne. Łosoś, bo o nim mowa, to bomba składników odżywczych. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka (20 mg na 100 g) oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Zawiera także potrzebną do prawidłowego wzrostu kości witaminę D. Co więcej, 100 g łososia pokrywa aż 53 proc. zapotrzebowanie na witaminę B12, 52 proc. na selen, ok. 40 proc. na witaminę B6 i 20 proc. na fosfor. Eksperci żywieniowi zwracają uwagę na jedną, bardzo ważną rzecz – należy ograniczyć spożycie łososia hodowlanego na rzecz dzikiego. Powodem jest dużo mniejsza ilość kwasów tłuszczowych i większa zawartość niebezpiecznych dla zdrowia dioksyn zawartych w mięsie łososi z hodowli.