2 z 6Pstrąg
Duża zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych przy niskiej zawartości metali ciężkich – to ogromna zaleta pstrąga. Ten gatunek ryb jest także źródłem witaminy D i łatwo przyswajalnego białka.
Pstrąg zawiera głównie kwasy z rodziny omega-3: EPA i DHA. Ich spożycie dla osób dorosłych powinno utrzymywać się na poziomie ok. 250 mg dziennie. Z kolei sercowcy powinni dziennie zjadać nawet 500 mg EPA DHA. Te warunki spełnia już 100 g świeżej ryby – zawiera bowiem nawet 2360 mg tych kwasów.
Pstrąg jest też doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. 100 g ryby dostarcza aż 18,9 g tego składnika. Mięso pstrąga zawiera także duże ilości witaminy D – 100 g ma jej 13,6 µg. To jednak nie wszystko. W mięsie pstrąga znajdziemy także mangan, miedź, cynk, żelazo, wapń, magnez, sód, potas, witaminę A oraz witaminę C. Rybę tę powinny szczególnie jeść osoby z chorobami serca.