2 z 10Dużo witaminy C, A, B oraz cynk, selen i żelazo
Główną rolę w procesie budowania odporności odgrywa witamina C, ale oprócz niej w okresach największej zachorowalności ważne jest także przyjmowanie witamin A oraz tych z grupy B. Oprócz tego ważny jest cynk, selen, potas i żelazo. Odpowiedni poziom tych składników w organizmie ochroni dziecko przed grypą, infekcjami grzybiczymi, przeziębieniem. Złagodzi także kaszel i katar. Sam selen ma właściwości ochronne błon komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Oprócz tego pomaga w prawidłowej pracy układu odpornościowego i łagodzi stany zapalne. Natomiast żelazo utrzymuje w dobrej kondycji ogólny stan organizmu.
Z kolei witamina C neutralizuje wolne rodniki, zanim uszkodzą komórki, aktywizuje białe ciałka krwi do walki z chorobą oraz uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Witaminy z grupy B współuczestniczą w tworzeniu białek, hormonów i enzymów potrzebnych do obrony przed zarazkami, a witamina A utrzymuje w dobrym stanie błonę śluzową dróg oddechowych. Co zatem warto jeść, by wzmocnić odporność?