Szwedzka zupa borówkowa. Zdrowy przysmak dla całej rodziny!
Są pełne składników opóźniających procesy starzenia, bogate w witaminy (C, A i E), posiadają dobroczynne dla organizmu polifenole, dzięki którym łatwiej spalamy tłuszcze. Hamują rozwój nowotworów oraz wpływają na wzrok i układ trawienny. O czym mowa? O tak lubianych przez Polaków borówkach!
1. Borówka - drogocenny prezent od matki natury!
Od kilku sezonów amerykańskie borówki są hitem na polskich stołach, deklasując inne letnie smaki takie jak: jeżyny, jagody czy maliny. Jedzą je zarówno dzieci, jak i dorośli, a eksperci polecają niebieskie jagody szczególnie kobietom w ciąży. Okazało się bowiem, że borówki amerykańskie – jako cenne źródło kwasu foliowego – przeciwdziałają wadom rozwojowym układu nerwowego u noworodków i pozytywnie wpływają na rozwój płodu. Chronią też kobiety przed nowotworami macicy.
Zobacz też: Kwas foliowy w diecie - dlaczego jest tak ważny?
2. Letni przysmak Polaków
W Polsce pałaszujemy borówki głównie w naturalnej postaci, dodając do owsianek, ciast, koktajli czy lodów. To prawda, że zerwane prosto z krzaka mają najwięcej substancji odżywczych, ale my dzisiaj mamy dla was przepis na coś naprawdę wyjątkowego! Czy znacie szwedzką zupę borówkową? Jeśli nie, koniecznie musicie dodać ją do rodzinnego menu!
3. Must have w menu Szwedów
Jak już wspomnieliśmy zupa borówkowa popularna jest głównie w Szwecji, a jej historia sięga XVI wieku i panowania Gustawa Wazy. To przysmak szwedzkich narciarzy biegowych, którzy każdej wiosny, biorąc udział w tradycyjnych zawodach Vasaloppet (najstarszych zawodach narciarstwa biegowego na świecie) piją hektolitry zupy z niebieskich jagód!
Sportowcy piją ją jak kawę czy herbatę, w kubkach z rurką. W szwedzkich sklepach można też kupić gotowe zupy borówkowe dostępne w kartonach. To smak, po który Szwedzi najchętniej sięgają w ciepłe dni zimy lub chłodne dni lata.
Zobacz też: Letnie owoce w diecie dziecka
4. Jak przygotować własną wersję zupy borówkowej?
SZWEDZKA ZUPA BORÓWKOWA:
Czas przygotowania 5 minut, gotowanie 15 minut
Składniki na 4 porcje:
- 350 g borówek amerykańskich – świeżych lub mrożonych
- 4 łyżki cukru pudru lub innego słodzącego składnika
- 700 ml wody
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- Dodatkowe borówki do ozdobienia
- Drobny makaron (makaronowy ryż, mini muszelki czy gwiazdki)
- Cynamon, jeśli chcemy serwować zupę na gorąco
PRZYGOTOWANIE:
Oczyść borówki i umyj. Wrzuć owoce do rondelka, dodaj cukier i dolej wodę. Nie zapomnij o zostawieniu kilku borówek do dekoracji. Całość doprowadź do wrzenia i mieszaj aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-30 minut, aż borówki będą miękkie i całkowicie się rozpadną. Zmniejsz ogień. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością wody i dodaj do zupy. Mieszaj potrawę na małym ogniu, aż całość lekko zgęstnieje. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna, dodaj jeszcze trochę cukru. Gorącą zupę wylej na talerz, podając ją z wcześniej ugotowanym makaronem. Jeśli chcesz wypić samą zupę, możesz przelać ją do termicznego kubka lub termosu.
Jeśli zupę chcesz podać na gorąco, możesz kilka minut przed końcem gotowania dodać do rondla kawałek kory cynamonu, który podbije wspaniały smak borówek. Latem zupę możesz podawać na zimno. Posyp wówczas zupę na talerzu kilkoma kryształkami cukru, co zapobiegnie tworzeniu się "skórki" na jej powierzchni.
SMACZNEGO!
Zobacz też: Zasady rozszerzania diety dziecka