6 z 7Pomysł na zupę – seler i fasola
Zarówno seler, jak i fasola są warzywami o specyficznym smaku, który może nie przypaść do gustu najmłodszym. Dla ich wartości odżywczych warto jednak spróbować. Seler to źródło magnezu, potasu, wapnia i sodu, które regulują gospodarkę wodną organizmu. Podawany dzieciom może je także uspokajać, ponieważ wykazuje właściwości wzmacniające układ nerwowy.
Fasola natomiast to bogactwo odżywczego białka. Jest kaloryczna – 100 g to aż 288 kcal, jednak w większości zawiera ona nienasycone kwasy tłuszczowe. Obniżają poziom złego cholesterolu, tym samym optymalizując poziom dobrego.
W składzie fasoli znajduje się także lecytyna (substancja ta jest także produkowana w wątrobie). Działa pozytywnie na układ nerwowy oraz pracę mózgu. Dzięki lecytynie pamięć się zwiększa, a koncentracja poprawia. Jest to bardzo ważne zwłaszcza dla uczniów.