Trwa ładowanie...

Siara - dlaczego jest taka wartościowa?

 Ewa Rosiecka
25.06.2022 00:10
Siara to pierwsze mleko matki, które zawiera ogromne ilości cennych składników mineralnych oraz witamin
Siara to pierwsze mleko matki, które zawiera ogromne ilości cennych składników mineralnych oraz witamin (Adobe Stock)

Siara jest pierwszym mlekiem, którym mama karmi swoje nowo narodzone dziecko. Mleko to znacznie się różni od tego, którym karmimy niemowlę w późniejszym okresie, m.in. gęstością, kolorem czy zapachem. Jakie są właściwości siary? Czy siara zwiastuje poród?

spis treści

1. Czym jest siara?

Siara to pierwsze mleko matki. Jej produkcja rozpoczyna się około 20. tygodnia ciąży, a pierwsze krople siary mogą pojawiać się już pod koniec II lub na początku III trymestru.

Gdy zauważymy zatem wokół sutków choćby niewielką ilość płynu, nie wpadajmy w panikę, jest to zjawisko zupełnie naturalne. Aby zachować komfort, warto zaopatrzyć się we wkładki laktacyjne.

Zobacz film: "Codzienna pielęgnacja zdrowej skóry niemowląt i małych dzieci"

Siara jest gęsta i lepka, ma żółtawy kolor. Jej zapach nie należy do przyjemnych. Aby nakarmić noworodka potrzeba bardzo niewiele tego płynu - to wyjątkowe mleko zapewni maluchowi wszystko, czego potrzebuje.

Między 6. a 14. dniem po porodzie pojawia się tzw. mleko przejściowe, mniej gęste niż siara, o pomarańczowym zabarwieniu. Po mniej więcej dwóch tygodniach pojawia się mleko dojrzałe.

Trzy opisane etapy określane są jako fazy laktacji.

Mleko matki - najlepszy wybór dla dziecka
Mleko matki - najlepszy wybór dla dziecka

Karmienie mlekiem kobiecym to najzdrowszy sposób żywienia niemowlęcia. Jak dotąd nie wynaleziono dla

przeczytaj artykuł

2. Jakie właściwości ma siara?

Siara z uwagi na jej niezwykłe, zdrowotne właściwości, nazywana jest "płynnym złotem". Jest skarbnicą substancji odżywczych, takich jak:

  • witaminy;
  • minerały;
  • przeciwciała odpornościowe;
  • czynniki wzrostu;
  • aminokwasy;
  • laktoferyna;
  • oligosacharydy;
  • kwasy LC PUFA;

W odróżnieniu od mleka przejściowego i dojrzałego, siara ma dużo mniejszą zawartość cukrów, tłuszczu i wody.

Jest najlepszym pokarmem, jaki może dać matka dziecku w pierwszych dniach życia. Zawiera przeciwciała, które chronią malucha przed wszelkimi drobnoustrojami, z którymi może mieć styczność w szpitalu czy w domu.

Siara jest lekkostrawna, dzięki czemu pobudza jelita do pracy, aktywizując układ pokarmowy dziecka i ułatwiając wydalenie smółki. Może też zmniejszać ryzyko wystąpienia żółtaczki, ponieważ wspomaga usuwanie bilirubiny z organizmu noworodka.

3. Czy siara zwiastuje poród?

Produkcja siary rozpoczyna się około 5. miesiąca ciąży, dlatego jej pojawienie się nie jest objawem nadchodzącego porodu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze