6 z 7Puree ze szpinaku i bananów
Składniki:
- 3 szklanki świeżych liści szpinaku,
- 2 dojrzałe banany,
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1/4 szklanki soku z jabłek,
- 1 łyżeczka miodu.
Szpinak dokładnie umyj. Jeśli nie masz czasu lub możliwości na przygotowanie własnego soku jabłkowego, najlepszy dla dziecka będzie ten ekologiczny, bez dodatku cukru czy konserwantów. Znajdziesz go np. w sklepach ze zdrową żywnością. Wszystkie składniki dokładnie połącz za pomocą blendera lub miksera. Gotowe.
Jabłko ma mnóstwo błonnika wpływającego pozytywnie na układ pokarmowy. Miód to naturalny antybiotyk wzmacniający odporność organizmu. Liście szpinaku zapewnią twojemu dziecku dawkę witaminy C, beta-karotenu, magnezu oraz potasu. Banany działają odprężająco i uspokajająco, a jogurt to przede wszystkim pełnowartościowe źródło białka i wapnia – składnika zapewniającego mocne kości i zdrowe zęby.