Produkty najlepsze dla dziecka – czy te odpowiednie dla dorosłych są bezpieczne dla malucha?
Każdej mamie zależy na tym, by jej dziecko jadło pełnowartościowe posiłki. Aby maluszek mógł prawidłowo się rozwijać, jego dieta powinna dostarczać mu składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Warto zadbać o to, aby była zbilansowana, a jej składniki dopasowane do wyjątkowych potrzebniemowlęcia. Jak wybierać produkty bezpieczne i odpowiednie dla wrażliwego, intensywnie rozwijającego się organizmu?
Wszystkie narządy i organy człowieka dojrzewają w pierwszych latach życia i funkcjonują dzięki temu, co dostają wraz z codzienną dietą. Sprawność ich działania zależy również od jakości żywności, jaką rodzice z troską wybierają dla maluszka.
1. Maluszek o dużych wymaganiach
Dziecko to nie mały dorosły. Nie powinno jeść tego samego, co rodzice. Posiłki dla dorosłych powstają z produktów, które nie spełniają tak restrykcyjnych norm jakości i bezpieczeństwa jak żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Co to oznacza? Dostępna w sklepie lub na targu np. marchewkaczy gruszka jest raczej bezpieczna do spożycia przez mamę. Jednocześnie dla maluszka może być nieodpowiednia, tzn. że może zawierać pozostałości szkodliwych substancji (takich jak np. pestycydy) w ilości nieodpowiedniej dla młodego organizmu. Za pomocą zmysłów nie da się bowiem ocenić jakości i bezpieczeństwa produktu.
2. Dziecko ma inne potrzeby żywieniowe niż dorośli
1000 pierwszych dni życia dziecka ma duży wpływ na jego przyszłość. W tym czasie programowanie żywieniowe jest najbardziej intensywne i właśnie wtedy kształtują się preferencje smakowe i nawyki żywieniowe malucha. To, czego rodzice nauczą go jeść w tym okresie, może pozostać w jego przyzwyczajeniach na długie lata. Dlatego właśnieżywność dla dziecka powinno się wybierać zgodnie z jego potrzebami i etapem rozwoju, na jakim się znajduje.W okresie 1000 pierwszych dni życia dziecięcy organizm, w tym układ odpornościowy i pokarmowy, dopiero się rozwija.
To warto wiedzieć:
Długość przełyku niemowlęcia jest 1,5 raza krótsza niż u dorosłego, a wydzielanie kwasów w żołądku jest nawet 27 razy mniejsze.
Wątroba małego dziecka nie jest jeszcze w stanie chronić go przed zbyt dużym poziomem zanieczyszczeń żywności. Właśnie dlatego to, co dobre i smaczne dla dorosłych, niekoniecznie jest takie dla maluszka, który musi mieć czas na zapoznanie się nowymi, bezpiecznymi smakami.
3. Jaką żywność wybierać dla maluszka?
Odpowiednia dla malucha dieta to ta, która zawiera sprawdzone składniki, pochodzące z zaufanych źródeł. W żywieniu najmłodszych nie ma miejsca na niepewność czy eksperymentowanie. By mieć pewność, że dziecko dostaje to, co najlepsze, wartosięgać po produkty ze wskazaniem wieku na opakowaniu. To wyróżnik posiłków odpowiedniej jakości, bezpiecznych dla niemowląt imałych dzieci. Takiej gwarancji nie da kolorowa etykieta czy spoglądające z niej uśmiechnięte zwierzątko.